Kezdőlap Zenei élet Hope@Home

Hope@Home

„Koncert karantén idején” alcímmel jelent meg a népszerű hegedűművész: Daniel Hope karantén-lemeze – melyet a lezárások idején felvett zeneanyagokból állítottak össze.

Hope at Home: azaz remény otthon, de igazából Hope otthon – ez a Deutsche Grammophon lemez címe, mely tulajdonképpen egy televíziós koncertsorozatra utal vissza. Az új típusú koronavírus járvány miatti lezárások ugyanis mindenki életét felborították – a művészekét meg végképpen.

Daniel Hope – az angol-német hegedűművész turnéi is félbeszakadtak, és ekkor találta ki, hogy saját otthonában rendez kamarakoncert, és miközben a televízión keresztül magához invitálja meg a világ nézőit, talán kis hangulatot, vidámságot, és legfőképpen reményt is visz ezzel mások otthonába.

A kedves emberi gesztus, és a nagyszerű művészi kezdeményezés mellé egyből komoly stábok csatlakoztak: így az értékes zenei tartalmakat közreadó francia-német Arte művészeti televíziós csatorna, és a Teldex berlini stúdió technikusai – akik egy sugárzásra alkalmas, komplett stúdiót rendeztek be Daniel Hope Berlin központjában lévő lakásában.

Nem különben az ügy mellé állt a zseniális filmzene-szerző és hangszerelő Christoph Israel is, aki remek hangszereléseket készített népszerű dalokból, és zongoristaként kíséri az egyes produkciókat. Így juthatott el az éppen akkor megszülető élő koncertek varázsával két és félmillió otthonba a Hope@Home sorozata – melynek csúcspontjaiból ezt az albumot összeállították.

Hulló levelek, La vie en rose, Moon River, Over the Rainbow, Summertime, A Keresztapa zenéje – és más népszerű melódiák hallhatók ezen a vegyes zenei képet tükröző válogatáson, melyek ismétlés és vágás nélkül zömében közvetítésekkor, vagy a próbákon, a művész otthonában készültek. A pár kivétel pedig a drezdai újjáépített Frauenkirche falai között került felvételre ugyancsak élőben.

A lemezen a jazzes és a szórakoztató elemek keverednek a komolyzenével. Daniel Hope és Christoph Israel – valamint a hozzájuk egyes számokban csatlakozó neves művészek: Joy Denalane, Max Raabe, Max Herre, Matthias Goerne (ének), Iris Berben (narrátor), Jacques Ammon, Sebastian Knauer, Tamara Stefanovich (zongora), Aliya Vodovozova (fuvola), Till Brönner (trombita), Michael Metzler (ütőhangszerek) érezhetően szórakoztatni szerettek volna, felvidítani az emberek szívét a bajban.

Komlós József JR