Kezdőlap Adomány Kormányzati támogatással tovább a sikeres úton

Kormányzati támogatással tovább a sikeres úton

Az évek óta stabilan és eredményesen működő, világszínvonalon kivitelezett vonóhorgok gyártásával és fejlesztésével foglalkozó, piacvezető ACPS Automotive Kft. a vírushelyzet miatt felmerülő nehézségek ellenére rekord árbevétellel zárta a 2020-as esztendőt. A további sikerek elérését továbbra is a fejlesztésekben látják, ezért idén egy újabb nagy volumenű beruházást – amelyhez a magyar kormány 274 millió forinttal járul hozzá – hajtanak végre a cég telephelyén. Gajda Pál ügyvezető igazgató büszkén tekint arra, hogy a támogatási okiratot átadó külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter elismerően nyilatkozott a vállalatról, az ACPS Automotive Kft.-nál tapasztalt magas színvonalú munkáról.

–A közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett látogatást a gyárban, majd ezt követően átadta az ACPS Automotive Kft. 823 millió forintos fejlesztéséhez hozzájáruló kormányzati, 274 millió forintos támogatásról szóló okiratot. Milyen célokra fordítják ezt a támogatást?

–A kormánytól kapott forrást elsősorban arra használjuk fel, hogy az esztendő folyamán még több vonóhorgot gyártsunk. A kapacitás-bővítésnek köszönhetően szélesítjük a portfóliót, így több darabszámot tudunk majd gyártani. Vállaltunk továbbá – a vírushelyzettől függetlenül – egy12 hónapra szóló munkaerő megtartást, mert szerencsére van annyi munkánk, hogy teljesíteni tudjuk ezt a megbízást. Egyébként örömmel említhetem meg, hogy Szíjjártó Péter elismerően nyilatkozott a vállalatunkról, az ACPS Automotive Kft.-nál zajló magas színvonalú munkáról, és maximális elégedettséggel nyugtázta az itt tapasztaltakat.

–2021-ben mik az ACPS AUTOMOTIVE Kft. legfontosabb célkitűzései? Milyen (telephely)fejlesztések várhatóak az idei évben?

–Terveink között szerepel egy 4500 négyzetméteres alapanyag raktár – amelyet 2021 végére szeretnénk megvalósítani – felépítése. Ennél a projektnél már elkészültek a design tervek, májusban pedig elkezdődik az építkezés. Az alapanyag raktár mellett egy 3500 négyzetméteres előtetőt – amely alatt majd konténereket tárolunk – ugyancsak létrehozunk, valamint kialakítunk egy új dolgozói parkolót és új körutat építünk a csarnokon keresztül. A vállalat jelenlegi, immár 10 éve működő szociális blokkja pedig már nincs olyan állapotban, amit a mai, egyre modernebb világ megkövetel, ezért egy teljesen korszerű, új felszereléssel ellátott öltözőt és étkezőt hozunk létre a dolgozóink számára.

– Hogyan indult az ACPS Automotive Kft. idei esztendeje? A fejlesztéseknek köszönhetően reális célkitűzésnek számít-e, hogy 2021-ben 1,3 millió darabra növeljék az éves vonóhorog-gyártást?

– A tavalyi, rekord árbevételt eredményező esztendőhöz viszonyítva is kiválóan indult az első negyedévünk, miután 15 %-kal a tervezett budget fölötti eredményt realizáltunk. Az év eleji készletfeltöltések miatt februárban nem a leghatékonyabban tudtunk gyártani, mégis nagyon jó hónapot zártunk, tavaly csak egyszer sikerült hasonló eredményt realizálnunk. A fennálló vírushelyzet ellenére idén reális célnak tűnik az üzleti tervben megfogalmazott mintegy 1,3 millió darab vonóhorog legyártása, az árbevétel tekintetében pedig szeretnénk 5 %-os növekedést realizálni. 

–2020-ban több futó autóplatform is átkerült ACPS AUTOMOTIVE Kft. egyik fő partnerének számító Volkswagen cégcsoporttól a vállalathoz. Hogyan haladnak ezek a projektek?  

–A tavalyi évben az egyik legnagyobb versenytársunk nagyon nehéz gazdasági körülmények közé került, ennek következtében a Volkswagen csoporttól nagyon sok olyan új autóplatform került át hozzánk, amit eredetileg nem nálunk nomináltak volna. Folyamatosan futnak fel ezek a projektek, sőt megrendelő partnereink már háromszor emelték a kapacitás igényt, vállalatunk pedig annak megfelelően emelte a gyártási képességét. 

–Az országos szinten elismert duális képzés egyik fellegvárának számít az ACPS AUTOMOTIVE Kft. 2021-ben hány hallgató csatlakozhat a képzési rendszerből kikerülve a vállalathoz?

–A tavalyi esztendőben négy olyan mérnök került a cég kötelékébe, akik a duális képzés során a vállalatunknál szereztek szakmai tapasztalatot. Idén szintén négy hallgató tölti itt a gyakorlati időszakát, reményeink szerint a következő évek folyamán ők ugyancsak az ACPS AUTOMOTIVE Kft.-t erősíthetik. Szerencsére népszerűek ezek a képzések, nagyon jól haladnak a programok, szakmailag rengeteget fejlődnek a hallgatók. Ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy jó hangulat és légkör – amely természetesen nem mehet a munka rovására – uralkodjon a vállalatnál.

–Az ACPS Automotive Kft. példamutató módon megbecsüli a munkavállalóit, minden évben többféle csomaggal értékeli a dolgozók teljesítményét. Idén milyen juttatásokra számíthatnak a kollégák?

–Tavaly a vírushelyzet kialakulása után részletesen elmagyaráztuk a munkavállalóinknak, hogy ők a legfontosabbak, és hogyan tartjuk meg őket. A dolgozóink nagyon pozitívan reagáltak az elhangzottakra, segítőkésznek bizonyultak, készséggel fogadták a bevezetett komolyabb változástatásokat is. Ismét bebizonyosodott, hogy jó az összetartás a csapatban. Nem számítottam ekkora összefogásra, örömmel konstatáltam, hogy a munkatársaink megértették, hogy a cég vezetése azon fáradozik, hogy a jövőben is együtt maradjon a kollektíva. Cégünk mintegy 1000 főt foglalkoztat és legfontosabb értéknek a munkavállalót tekintjük, jó munkahelyi légkört biztosítunk, és ehhez különböző juttatási csomagokkal is hozzájárulunk. Az idei terveink szerint mindenképpen megtartjuk a tavalyi juttatásainkat (cafetéria, karácsonyi csomag), de idén még magasabb bónusszal – ami a megemelésnek köszönhetően akár a 19 %-ot is elérheti – szeretnénk elismerni a jól teljesítő munkavállalóinkat.