Kezdőlap Zenei élet Natalie Dessay – Á L’Opéra

Natalie Dessay – Á L’Opéra

Kiadója: az Erato/Warner reprezentatív kiadványokkal tiszteleg egyik legsikeresebb francia előadója – és egyben az utóbbi évtizedek egyik legkiemelkedőbb koloratúr-szopránja: Natalie Dessay pályafutása előtt.

Natalie Dessay 1965. április 19-én született Lyonban, de délnyugaton: Saint-Médard-en-Jalles-ben nőtt fel, ahol magánúton ugyan énekelni is tanult, de egészen tizenhárom éves koráig balett művésznek készült. Ezt követően germanisztikát tanult az egyetemen, de ezzel is felhagyva inkább mégis csak a művészet felé fordult: 18 évesen színészetet kezdett tanulni. Majd abbahagyta az egyetemet és egy színházhoz szegődött, ott fedezték fel különleges énekhangját. Ezek az előképzettségek aztán végigkísérték és segítették későbbi sikeres operai pályafutásán.

Csak húszévesen iratkozott be a Bordeaux-i Konzervatóriumba ahol néhány hónap alatt évfolyamelsőként díjat nyert. Alig24 évesen megnyerte a France Télécom által támogatott Les Voix nouvelles versenyt, és bekerült az Opéra de Paris tehetséges fiatal énekesek képzési programjába: az École d’Art Lyric-be. Az ott eltöltött egy év, és győzelme azonban nem ringatta illúziókba – hanem a rá jellemző sokoldalúsággal és nyitottsággal ezek után még nagyobb elánnak fogott bele hangjának további képzésébe.

Mindezek eredményeként 1991-ben megnyerte a Bécsi Állami Opera Mozart-énekversenyét is, a világ pedig felfigyelt az ifjú szopránra. Meghívták a híres Milánói Scala Mozart-sorozatába, és 1992-be már főszerepet énekelt az Opera Bastille-ban Jesé Van Dam mellett. 1993-tól visszatért a bécsi Staastoperbe ahol Plácido Domingo partnereként aratott hatalmas sikert: mint Olimpia a Hoffman meséiben. 1994-ben pedig következett a debütálás New Yorkban, a Metropolitanben.

Íme: ilyen csapongó módon is képes világsztárrá válni egy igazi nagy tehetség – mert innentől kezdve aztán már az opera-történelembe tartozik a francia szoprán pályafutása, melyet szerencsére mind hangzó anyaggal – mind pedig egyénien életteli előadásmódját hűen megőrző mozgókép-felvételekkel bőségesen dokumentált kiadója. Így a mai napig gyönyörködhetünk kirobbanó színpadi jelenlétében és egészen különlegesen magas fekvésű koloratúr-szoprán hangjában – mellyel a barokktól a klasszicista és a romantikus operákon át a kortárs darabokig mindenféle karaktereket képes a csak rá jellemző színekkel megjeleníteni.

Az Erato/Warner hanglemezkiadó ugyanis reprezentatív megjelenéseivel emlékezik meg arról, hogy immáron negyedszázada hogy egy termékeny és sikeres együttműködést megalapozva Natalie Dessay első lemeze megjelent a márka gondozásában.

Az elegáns gesztus keretében egy 3 CD-s válogatáson keresztmetszetet kapunk a művésznő legszebb – 1996 és 2011 közötti felvételeiből. A Natalie Dessay – Á L’Opéra címet viselő „best of” keretében az első CD-n Natalie Dessay francia operai alakításaiból kapunk ízelítőt Gounod, Massenet, Meyerbeer, Thomas, Offenbach, és Ravel műveinek részletein keresztül. A második CD-n az olasz romantikus opera legnagyobbjai: Bellini, Donizetti és Verdi operaáriái csendülnek fel; a harmadik lemezen pedig a XVIII. századot Handel és Mozart – a XX. század zeneszerzői törekvéseit pedig R. Strauss, Stravinsky, és Bernstein operaáriának megformálásával kelti életre a kivételes kvalitású énekesnő.

Emellett az Erato/Warner a Natalie Dessay: The Opera Singer című teljes pályaívet reprezentáló kiadvánnyal is megünnepli a negyedszázados évfordulót: így aztán a 33 CD-t és 19 DVD-t tartalmazó gyűjtői dobozban ennek a valóban lenyűgöző pályának egy teljes összefoglalását is kézbe vehetjük. Ennek kapcsán tizenkét komplett operát hallgathatunk végig a barokktól a XX. századig ívelő szerzőktől. Ezekben Natalie Dessay partnerei korunk legkiemelkedőbb karmesterei, énekesei és rendezői voltak. A DVD-ken meg is tekinthetjük maradandó operai alakításait, láthatjuk őt a próbafolyamatok közben, illetve kommentálja is a látottakat.

Komlós József JR