Kezdőlap Zenei élet „Nem akarok részese lenni az influenszerhisztiknek” – Puskás Peti volt az After...

„Nem akarok részese lenni az influenszerhisztiknek” – Puskás Peti volt az After Sajó Dáviddal podcast legutóbbi vendége

Puskás Petit már a Megasztárban sokan megjegyezték maguknak, pedig viszonylag hamar kiesett a versenyből. Hogyan szippantotta fel mégis ennyire könnyen a magyar szórakoztatóipar, és hogyan értékeli ő maga a saját helyzetét ebben a közegben, és az influenszerek között? Mi a legnagyobb gond a magyar oktatási rendszerrel, és miért tartja hatalmas problémának azt, hogy a közéleti témákkal kapcsolatban szinte lehetetlen bárminemű párbeszédet kialakítani? Többek között erről beszélgettek Sajó Dáviddal az After podcast legújabb adásában.

„Hosszászoktam a bölcsészkaron, hogy 300 forintból kell bulizni járni. Nem érdekelt a pénz, kölcsönkértem a sógoromtól, vettem egy zongorát, felvettem 5 dalt demóváltozatban, és két héttel azután, hogy kiestem, visszamentem a TV2 stúdiójába, hogy megmutassam őket a zsűrinek” – meséli Puskás Peti, amikor arról kérdezik, szerinte miért figyeltek fel rá már a Megasztárban eltöltött rövid idő alatt is. Ezután pedig gyorsan elkezdett felfelé ívelni a karrierje: szerepet kapott a Jóban Rosszban című sorozatban (csaknem 500 részen keresztül!), játszott a Madách Színház előadásaiban is, és persze bejárta egész Magyarországot megasztáros társaival.

Szerinte haknizni egyáltalán nem ciki. „Van ez a nagy csillogás, de aztán neked kell kimelózni az egészet”– céloz arra, hogy nem attól függ, hogy valaki egy-két éven belül eltűnik a süllyesztőben, hogy hány falunapon lépett fel, hanem sokkal inkább attól, hogy tud-e bármilyen különleges pluszt adni a közönségének, erőlködés nélkül.

Ezt tartja szem előtt X Faktoros mentorként is: a műsorba bekerülő fiataloknak is mindig hangsúlyozza, hogy nem elég tehetségesnek lenniük, keményen kell dolgozniuk azért, hogy a verseny után is a pályán maradhassanak. Ez különbözteti meg az RTL Klub tehetségkutatóját versenyársaitól – a mentorok teljesen szabad kezet kapnak abban, hogy milyen szempontok szerint illetik kritikával versenyzőket, így mindannyiuk ízlése és értékrendje teret kap.

Puskás Peti szerint a műsorban szereplő kamaszok és fiatal felnőttek számára lelkileg nagyon megterhelő a hirtelen jött nyilvánosság is. A rájuk nehezedő nyomást a közösségi médiafelületeken hemzsegő kommentek csak fokozzák,  és sokszor kerülnek mélypontra. Ezen segíthet egy mély és őszinte beszélgetés – ez Peti egyik „csodafegyvere” a közös munka során.

Az interjúban kitért arra is, hogy a párbeszéd az élet minden területén fontos, viszont úgy érzi, hogy közéleti témákban szinte teljességgel lehetetlen. „A napi politika egy borzasztóan indulatos dolog” – mondja, amikor a #freeSZFE-mozgalomra terelődik a szó. Szerinte kettészakadt a szakmai közeg, és az emberek nem értenek szót egymással; nem a teljesítmény, tehetség és alázatosság, hanem a politikai hovatartozás és az indulatok határozzák meg az emberek helyét és egymáshoz való viszonyát. Saját véleményével kapcsolatban csak így nyilatkozik: „Az influenszerek az utóbbi egy évben mindenhez értenek, és mindenbe beleszólnak. Én outsiderként nem szeretnék állást foglalni ebben a témában, nem szeretnék ’influenszerhisztit’ generálni. Annyit viszont biztosan el tudok mondani, hogy egyáltalán nem egészséges, ahogy az emberek egymás ellen fordulnak. Olyan emberek, akiket tisztelek, és akikkel együtt dolgozom, Facebookon egymást k***aanyázzák kommentekben, és ez nem normális!”

Párbeszéd elindítása volt a célja  akkor is, amikor idén januárban egy rendkívüli ValóVilág-különkiadáselkészítését kezdeményezte, amelyben Mérő Vera publicistával és emberi jogvédővel (Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene), valamint Tóth Olga szociológussal beszélgetett a kapcsolaton belüli abúzusról és annak lehetséges megakadályozásáról. Az adás szomorú apropóját az adta, hogy tanúi lehettünk annak, ahogy a Villán belül megvalósul a párkapcsolati abúzus iskolapéldája – ráadásul azonnal két különböző pár esetében is.

Úgy gondolja, hogy a ValóVilág egyébként a magyar oktatási rendszer hiányosságait is hűen tükrözi: „Az nem lehet, hogy 12 évig járunk iskolába, és nem tudunk rendesen olvasni, vagy nem tudjuk egy vaktérképen megmutatni, hol van Oroszország. (…) Az oktatási rendszerünk idejét múlt, túlstresszelik a gyerekeket, és közben pedig gyakran nincs értelme, nincs igazi tétje a dolgoknak” – mondja.

A teljes adás elérhető a streaming platformokon és a műsor YouTube-csatornáján is.