Kezdőlap Zenei élet Respighi: Zenekari művek – Chailly

Respighi: Zenekari művek – Chailly

Ízig-vérig olasz lemez a Decca új megjelenése: a XX. század legjelentősebb olasz komponistájának olasz témájú műveit a világhírű Scala nagyzenekara mutatja be az olasz sztárkarmester: Riccardo Chailly vezényletével.

Minden út Rómába vezet – igaz ezúttal a Milánói operaszínház: a Scala nagyzenekarán és az ugyancsak milánói születésű Riccardo Chailly vezényletén, de legfőképpen a bolognai származású, de életét az örök városnak szentelő Ottorino Respighi hangkölteményein keresztül.

Respighi négy klasszikussá vált modern kori zeneművén keresztül úgy él a mai zenei köztudatban, mint a nagysikerű ”Római trilógia” és a „Régi dalok és táncok” című szimfonikus költemények alkotója. De ezek mellett még számos figyelemre méltó darabot szerzett és sokféle műfajban alkotott az idén nyolcvanöt esztendeje elhunyt komponista – akit nemcsak hazájában tisztelnek, de a XX. század legnagyobb olasz zeneszerzőjének tartanak.

Respighi népszerűsége máig töretlen, és ez közérthető, színes, dallamokban gazdag kompozícióinak köszönhető. A zenei impresszionizmus jelentős alakja, de tevékenysége jól illeszkedik a korszak olyan tonális alkotóinak művészetéhez is, mint például Orff – aki ugyancsak szívesen fedezte fel és hangszerelte újra a múlt zenei kincseit – mint ahogy tette például Respighi az eredetileg lantra írt dalokkal az itt hallható Régi dalok és táncok III. szvitjében.

Ugyancsak abszolút sikerei közül a Római triológiából a lemez nyitásaként csendül fel a Róma fenyői majd a műsort a Róma kútjai sorozat zárja le – melyek mintegy keretként fogják közre a harminc év alkotói korszakát átölelő programot. Mert az új felvétel nagy erénye, hogy a nagy sikerek mellett olyan kevésbé ismert ifjúkori műveket is hallunk, mint az Ária vonósokra, a Legenda hegedűre és zenekarra, és az ugyancsak rabul ejtően szép Di Sera –Adagio kiszenekarra.

Riccardo Chailly először 1999-2005 között lett az Orchestra Filarmonica della Scala vezető karmestere; 2013-ban tiszteletbeli főzeneigazgatói kinevezéssel ismerték el munkáját, 2015-től pedig két évre ismét vezető karmesteri minőségben tért vissza a világhírű milánói társulathoz. A sztárkarmester és a sztárzenekar kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza, közös nyelvet beszélnek és remekül megértik egymást: amint az ezen a kiválóan interpretált, szép albumom is hallható.

Komlós József JR