Kezdőlap Zenei élet Weezer: ok human

Weezer: ok human

A Weezer új albuma a közel harminc esztendős kaliforniai rock-zenekar tizennegyedik stúdióalbumaként került az üzletekbe a Warner kiadásában.

A Los Angelesi zenekar hosszú fennállása során az alternatív szcénán belül nyilván több zenei változáson – vagy inkább hangulati alakuláson átment már, és az új album is egy egészen másfajta arculatát tükrözi le a bandának.

Mai divatos szóval kimondottan „barokk pop” az a hangulat, amit itt és most, 2021 elején az „ok human” című albumon a Weezertől hallunk. Ez nem csak abban jelenik meg, hogy a lemezt analóg stúdió-felszereléssel rögzítették; de megjelenik egy harmincnyolc (!!!) tagú komplett zenekar is.

Noha a Weezer két esztendővel ezelőtt is jelentkezett új albummal, az „ok human” felvételeinek előkészületei egészen 2017-ig nyúlnak vissza. A gondos munka végeredménye pedig végtelenül érdekes lett: sőt talán még azt is mondhatni, hogy egyenesen meghökkentő.

Bár a lemez dalaiban a kordivat által használatos zenei formákra is ráismerünk – de gyakorlatilag minden olyan, mintha a hatvanas évek közepének emberhez közelebbi, hangulatokkal teli világában járnák, és a Beatles korát élnénk.

Igazi csemege lett az új Weezer: nem csoda a felfokozott hangulat és az elismerő fogadtatás a kritika és a közönség részéről.

Komlós József JR