Kezdőlap Események Kozák Danuta: egyetlen 500 méteren dől el az egész év

Kozák Danuta: egyetlen 500 méteren dől el az egész év

A visszaszámlálás megkezdődött: 100 nap múlva, augusztus másodikán rendezik az első gyorsasági kajak-kenu futamot a tokiói nyári olimpián. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) online sajtótájékoztatón számolt be a válogatott keret eddigi felkészüléséről, sportolóink formájáról, további kvótaszerzési esélyeinkről, és a maradék alig több mint három hónap menetrendjéről, amelynek egyik legfontosabb állomása a májusi hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs világkupa lesz. Az eseményen beszélt idei terveiről Kozák Danuta, Balla Virág, Kopasz Bálint és Kiss Péter Pál is. 
 

Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány az olimpiát megelőző versenyek közül kiemelte az eredetileg június elejére tervezett Európa-bajnokságot, aminek rendezésétől Duisburg ugyan visszalépett, de minden bizonnyal más országban meg fogják tartani az eseményt.

„A helyszín még tárgyalás alatt van, de mindenképpen szeretnénk, hogy legyen Európa-bajnokság, hiszen az ott elért eredmények nagyban befolyásolják az olimpiai csapatba kerülést. Jelenleg Poznan a legnagyobb esélyes a rendezésre, amennyiben azonban mégsem rendeznék meg az eseményt, úgy egy harmadik válogatót fogunk kiírni.” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A paraszakág számára kicsivel többet, 130 napot kell várni az első futamig. Weisz Róbert para szövetségi kapitány elmondta, jelenleg számunkra a világkupa az egyetlen pótkvalifikációs lehetőség. 

“Örömteli, hogy a szegedi világkupára több nemzet jelezte részvételét, mint a 2019-es világbajnokságra. Ebből is látszik, hogy a mi szakágunkban is óriási az érdeklődés. Jelenleg három kvótánk van, de bízunk benne, hogy Szegeden tudunk még többet szerezni.”

Schmidt Gábor az MKKSZ elnöke emlékeztetett, a szövetség idén ünnepli 80. születésnapját, versenyzőink pedig eddig éppen 80 érmet nyertek az ötkarikás játékokon. 

„Nagyon remélem, hogy a sportág az elmúlt nyolc évtizedéhez méltóan fog szerepelni Tokióban. Kiemelt sportágként különös figyelem hárul majd ránk, de én eddig úgy látom, hogy minden jól halad, és bizakodva várhatjuk a rajtot.”

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a GRÁNIT Bank és az MKKSZ közötti stratégiai együttműködést további három évvel meghosszabbították.

„A GRÁNIT Bank a teljesítmény és az értékteremtés elkötelezett híve. Hiszünk abban, hogy kemény munkával minden cél elérhetővé válik, ezt többek között a magyar kajak-kenu sportág kiemelkedő eredményei is bizonyítják.” – mondta Hegedűs Éva, a bank elnök-vezérigazgatója.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. 2015 óta teszi kényelmesebbé legkiválóbb sportolóink utazásait. 

„Idén Balla Virágot, Kozák Danutát, Kopasz Bálintot, Medveczky Erikát és Takács Kincsőt ajándékoztuk meg egy a kecskeméti gyárunkban készült Mercedes-Benz CLA Coupe, illetve CLA Shooting Brake modellel.” – jelentette be Mogyorósi-Bartók Gabriella, a cég PR menedzsere.

A sajtótájékoztatón online részt vett Kozák Danuta, Kopasz Bálint, Balla Virág és Kiss Péter Pál. Az ötszörös olimpiai bajnok Portugáliából jelentkezett be, ahol február vége óta edzőtáborban készül.

„Jó úton halad a felkészülésem, egyelőre még nem gondolok az olimpiára, csak a válogatóra készülök. Szinte azon az 500 méteren fog az egész év eldőlni – mondta az FTC kajakosa, aki ezután kitért az elmúlt bő egy év történéseire is. –  Az olimpia halasztása nekem jól jött, mivel már 2019-ben is nagyon fáradt voltam fizikálisan és mentálisan is. Volt két komoly sérülésem is, ami miatt másfél hónapot ki kellett hagynom. Miután bejelentették az új időpontot, az év hátralevő részét pihenéssel töltöttem, sőt még nyaralni is tudtam. Anyaként nem egyszerű élsportolónak lenni, de rengetegen segítenek, elsősorban a nagyszülők, illetve az edzések alatt a gyúrók vigyáznak Zorára. Most már ahogy közeledik a válogató, egyre inkább kezdek versenyhangulatba kerülni.” – árulta el Kozák Danuta.

A világbajnok Kopasz Bálint a Maty-éren készül a válogatóra. Elmondta, hogy az egyes mellett Nádas Bencével párosban is megpróbál kijutni a tokiói olimpiára. 

„Múlt évben már összeültünk Bencével, a közös edzések nagyon jól sikerültek. Vele fogok párost menni a válogatón, és célunk, hogy ott legyünk K-2-ben is Tokióban. A következő napokban sokszor fogunk még összeülni, így bizakodó vagyok. 

okióban először rendeznek majd versenyeket női kenuban. Balla Virág Takács Kincsővel a C-2 500 méterre készül. Hogy kijussanak Tokióba, párosunknak elég megnyernie a májusi első válogatót.

„Jól jött nekünk a halasztás, mert így mind mentálisan, mind fizikálisan sokat tudtunk javulni. Nekem mindennél fontosabb a páros most, így egyessel nem is tervezek.” – mondta Balla Virág.

Para szakágban Kiss Péter Pál 2019-ben Szegeden világbajnoki címmel szerzett kvótát. Ennek ellenére nem érzi biztosnak helyét a csapatban, ezért komolyan készül már a májusi válogatóra is.

„Nem bízhatom el magam, ugyanúgy készülök a válogatóra. Ez a legfontosabb verseny, így mindent ennek rendelek most alá. A tanulást és az edzéseket is jól össze tudom egyeztetni, így zavartalanul tudok készülni.”