Kezdőlap Események TÁNC VILÁGNAPJA A KECSKEMÉTI NEMZETIBEN

TÁNC VILÁGNAPJA A KECSKEMÉTI NEMZETIBEN

Többek közt térítésmentes, online előadásközvetítéssel készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház és a Kecskemét City Balett a Tánc Világnapja alkalmából.
Április 29-e a Tánc Világnapja, amelyet 1982-ben a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Táncbizottsága alapított. Az időpontot a XVIII. századi nagyszerű elméletíró és koreográfus Jean-Georges Noverre-nek, a „balett Shakespeare-jének” a születésnapjára jelölték ki.
Minden évben felkérik a táncművészet egyik kiemelkedő személyiségét, hogy írjon egy köszöntőt erre a napra. Az üzenetet a világ számtalan nyelvére lefordítják és megjelentetik.
Az eseménysorozat célja, hogy népszerűsítsék a műfajt.
“Természetesen a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett is megünnepli e jeles eseményt, amelyen az együttes több formában is részt kíván venni. Ez a nap mindenki számára igazi ünnep, aki látja a tánc, mint alkotási forma
értékét és fontosságát, és ez az alkalom lehetőséget kínál azok számára is, akiknél még nem történt meg a nagy találkozás ezzel a csodálatos művészettel” – mondja Barta Dóra, a KCB művészeti vezetője.
A Kecskeméti Nemzeti kiemelt programja 2021. április 29-én a Ravel halhatatlan zenéjére készült Bolero című táncszínházi előadás online közvetítése, melyet bárki megtekinthet ingyenesen, a teátrum Youtube-csatornáján.
“A Bolero számomra a ‘kitartó erő’ zenéje. Az érzelmek intenzitását és az előrevivő akaratot szimbolizálja. Hipnotikus ritmus, különleges hangszerelési találékonyság jellemzi. Sok koreográfust ihletett már meg Ravel remekműve, éppen ezért azt kerestem, hogyan hozható
elő egy új perspektíva a koreográfiai szerkesztésből, miképpen lehet elhagyni ismert megoldásokat, jellemző alkotói formákat” – magyarázza Barta Dóra, aki 2016-ban álmodta meg ezt a koreográfiát a Kecskemét City Balett számára.
Alkotók:
Zene: Maurice Ravel
Fény: Katonka Zoltán
Jelmez: Kovács Andrea, Barta Dóra
Koreográfus: Barta Dóra
Táncolják:
Szőllősi Krisztina, Domán Dalma, Nagy Nikolett, Varga Lotti, Vitárius Orsolya, Földesi Milán, Szóka Roland, Mező Máté,
Weboldal: https://www.kecskemetinemzeti.hu/
Youtube-csatorna: https://www.youtube.com/kecskemetikatona
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/kecskemetinemzeti