Kezdőlap Zenei élet Aki Takase – Daniel Erdmann: Isn’t It Romantic?

Aki Takase – Daniel Erdmann: Isn’t It Romantic?

Az „Isn’t It Romantic?” című lemezen – saját kompozícióin keresztül – a lehető legszemélyesebb történeteken keresztül, játékosan utal vissza a jazztörténetre Aki Takase zongoraművásznú és Daniel Erdmann szaxofonos; úgy, hogy közben tiszta kontúrok, romantika, mesélőkedv és rapszodikusság egyszerre jellemzi játékukat.

Két, a világ problémáira érzékeny zenész tartalmas párbeszédét hallgathatjuk meg a BMC Records új lemezén, amelyen a szaxofon és a zongora nem csupán egyetérteni, de olykor egymásnak ellentmondani is mer.

Aki Takase és Daniel Erdmann tanár-diákból lettek kollégává, és a Japanic elnevezésű közös kvartett után ezúttal duóban rögzítettek lemezt Budapesten, 2020. augusztus 3. és 4. között, élőben – a BMC Records stúdiójában. A Berlinben élő japán zongoristanő: Aki Takase és a német származású szaxofonos, Daniel Erdmann először a kilencvenes évek közepén találkoztak, amikor Takase improvizációt tanított a berlini Hanns Eisler Zeneakadémián, ahol Erdmann jazztanulmányait folytatta. A találkozás eredményeképpen Aki Takase meghívta Erdmannt a szextettjébe, ahol egészen addig együtt játszottak, míg utóbbit Párizsba nem szólította az élet.

Tizenöt évvel később azonban véletlenül összefutottak a párizsi reptéren, és még ugyanabban az évben megalapították a Japanic kvartettet, amellyel az első albumukat, a Thema Prima címűt 2019-ben megjelentették a BMC Records gondozásában. Most pedig logikus lépésnek tűnt számukra duóban folytatni.

A speciálisan erre a formációra írott szerzeményeiket koncentrált, nyugodt atmoszféra lengi körül. Az pedig, ahogy egymásra figyelnek, reagálnak, egymást kölcsönösen kiegészítik vagy ellenpontozzák, felfedi, hogy mennyire egy hullámhosszon vannak.