Kezdőlap Kiemelt BALESETI HÍREK BÁCS-KISKUN MEGYÉBŐL

BALESETI HÍREK BÁCS-KISKUN MEGYÉBŐL

Megyénkben az elmúlt 24 órában egy könnyű sérüléssel járó, valamint kilenc anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán a tegnapi napon két olyan baleset is történt, amely elkerülhető lett volna, és azok csupán a sofőrök figyelmetlensége miatt következtek be.

Kecskemét térségében, Budapest irányába közlekedett 12 óra 5 perckor egy járműszerelvény a külső forgalmi sávban. A sofőr nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte haladó kamion mögött, ezért a sztráda 86-os kilométerénél nekiütközött. A műszaki mentés következtében a közel két órán át tartó forgalomkorlátozás miatt az úton torlódás alakult ki.

Öt órával később Lajosmizse térségében hasonló eset történt. Egy izsáki lakos a belső forgalmi sávban vezette autóját Szeged irányába, amikor az előtte közlekedő autó sofőrje forgalmi okok miatt fékezett. A 32 éves férfi szintén nem tartott kellő mértékű követési távolságot, így hátulról nekiütközött a lassító járműnek.

Személyi sérülés ugyan egyik esetben sem történt, de mindkét baleset figyelmes vezetéssel, kellő körültekintéssel elkerülhető lett volna.

A KRESZ rendelkezése szerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni. A sztrádák mentén jól látható táblák hívják fel a figyelmet a biztonságos követési távolságra, amelyek betartása ezeken a gyors forgalmú utakon még nagyobb jelentőséggel bír. Vezetés közben figyelmünk megoszlik, illetve reakcióidőnket a személyes tényezőkön kívül más is befolyásolja: a jármű gumiabroncsának profilmélysége vagy a fékrendszer állapota is szerepet játszik a fékút hosszában. A biztonságos távolságban való megállás tehát sok tényezőtől függ, melynek egyik legfontosabb eleme a kellő követési távolság betartása. Ez a távolság időben is mérhető, a szakértők szerint 2 másodperc – ennyin is múlhat, tartsa be!

                                                                                                                        … hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!