Kezdőlap Kiemelt Öt érem pénteken

Öt érem pénteken

Kopasz Bálint újra a régi. A K-1 1000 méter világbajnoka ezúttal a rövidebb távon szerzett Európa-bajnoki aranyérmet, méghozzá rendkívül felszabadult versenyzéssel. Első lett a Csipes Tamara, Medveczky Erika-páros is a hosszabbik távon, a férfi 1000 négyes és Balla Virág C-1 500 méteren pedig másodikként futott be, ráadásul a parakenu szakágban is összejött az éremszerzés Suba Róbertnek köszönhetően.

Magabiztosan nyert K-1 500 méteren Kopasz Bálint, ami nagyon jó előjel lehet a holnapi 1000 egyes előtt. A hatos pályán rajtoló versenyzőnkkel csak portugál riválisa tudta tartani a lépést, de a magyar vezetését, és a győzelmét senki sem veszélyeztette. Bálint végül közel 1,5 másodperces előnnyel lett Európa-bajnok, a harmadik helyezést pedig egy cseh versenyző szerezte meg.

“Szerencsére tudtam előrelépni, jobban előjött a dinamikám és az erőm, mint a szezon során eddig bármikor. – mondta Kopasz Bálint – Úgy terveztük az edzőmmel, hogy a csúcsformámnak az olimpiára kell kijönnie, addig nem gyilkoljuk le a testet. Fogok tudni még fejlődni a következő két hónapban.”

Még Kopasz Bálinténál is sokkal simább volt a Csipes, Medveczky-duó diadala. A két kajakos nemzetközi versenyen még sosem kapott ki együtt K-2 1000 méteren, most öt és fél másodperccel gyorsabban értek a célba, mint a másodikként érkező spanyolok. A futam után nem is titkolták, hogy ebben a számban számukra csak a győzelem volt elfogadható eredmény. 

“Ugyanazt hoztuk, amit az elmúlt években mindig. Érzésre jó volt ma is páros, de nem ért minket meglepetés ezzel az aranyéremmel.” – mondta a verseny után Medveczky Erika.

Hatalmasat csatázott K-4 1000 méteren a Noé Bálint, Gál Péter, Kulifai Tamás, Dombvári Bence összeállítású magyar négyes a fehérorosz hajóval. A mieink vezettek is, a célba végül egy fél hajóval később érkezve szereztek ezüstérmet, a harmadik az orosz egység lett. 

C-1 500 méteren Balla Virág ezúttal nem az első helyért, hanem az ezüstért harcolt nagyot. A számot az ukrán Luzan nyerte nagy előnnyel, a belorusz Nazdrova Virág mögött alig egy századdal lemaradva lett harmadik. A magyar versenyző erre a számra egyáltalán nem készült, hiszen párjával, Takács Kincsővel természetesen elsősorban az olimpiai párosra gyakorolnak.

Rendkívül szoros volt a férfi C-2 500 méteres döntő befutója, az első hat hajó 1.1 másodpercen belül ért a célba. Sajnos a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-páros lecsúszott a dobogóról, de a magyar egység így is negyedik lett. Nekik vasárnap, C-2 1000 méteren még szurkolhatunk. 

A pénteki versenynap zárásaként a magyar válogatott megszerezte az első parakenus érmét is az idei Európa-bajnokságon. A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert portugál és spanyol ellenfele mögött lett harmadik. VL2-es versenyszám első válogatóját egy héttel ezelőtt Juhász Tamás nyerte, ő most Subától több mint egy másodperccel lemaradva lett ötödik.

Magyarország a pénteki gyorsasági döntők után vezet az éremtáblázaton. A szombati versenynap érdemi része 10.20-kor a férfi K-1 1000 méteres fináléval, vagyis Kopasz Bálinttal kezdődik.