Kezdőlap Események Trianon 101 sajtóanyag

Trianon 101 sajtóanyag

Emlékséta, Kormorán ONLINE koncert és kisfilm a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére

A történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum évfordulójára emlékezünk. Az évforduló alkalmából az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Trianon 101 – Kecskemét elnevezéssel olyan kulturális megemlékezést szervez, amely a Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet és az elszakított nemzettársainknak azt üzeni, hogy nincsenek egyedül, egyek vagyunk, sorsközösségben élünk. június 4-én 17:00 órakor városi megemlékezésre, koszorúzásra kerül sor Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának szervezésében a Városháza Lestár tér felőli oldalán lévő Országzászlónál.


Ezt követően, erről a helyszínről 17:30 órakor az Aranyhomok Egyesület Trianon 101 – Kecskemét Emléksétára invitálja a lakosságot. A Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus által összeállított és vezetett kulturális eseményen a résztvevők Kecskemét főterén a békediktátum helyi emlékeit őrző helyszíneket járják végig.

A séta ezzel egyidejűleg indul a Kecskemét és Térsége Turisztikai
Mobilapplikációban is, Trianon 101 – Kecskemét Online Emlékséta címen. Az applikáció bemutatja a kecskeméti helyszíneket, ahol a Trianonnal kapcsolatos események történtek, illetve megjeleníti, felidézi az akkori emberek szolidaritását, együttérzését. A szövegek és versek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészei tolmácsolásában hallhatóak. Letölthető iOS és Android platformon, illetve elérhető lesz korlátlan ideig a www.trianonkecskemet.aranyhomok.hu weboldalon is.

A napot a Kormorán Zenekar ONLINE koncertje koronázza meg. A koncert premierjére  2021. június 4-én pénteken 19:00 órakor kerül sor az Aranyhomok Egyesület YouTube csatornáján, a következő linken:


https://www.youtube.com/channel/UCXrCCuY3BU_q05WhB37qc5A/featured

Kísérjék figyelemmel a csatornát, iratkozzanak fel rá, hogy kapjanak értesítést a koncert közvetlen elérhetőségéről!
A Koltay Gergely által alapított zenekar fennállása óta több mint száznegyven zenealbumot publikált Magyarországon és külföldön. A zenekar nevéhez köthető a folk és rock műfaj ötvözése, illetve színpadra álmodták a népzene hangszerparkját és a rockzene instrumentumait. A másfél órás koncerten hallhatók lesznek részletek a Trianon című zenés történelmi rockoperából is.

Az esemény felvételére 2021. május 21-én 19:00 órakor a Hírös Város
Turisztikai Központban került sor a sajtó bevonásával, az erről szóló
tudósításokat megtekinthetik a https://www.facebook.com/akegyesulet oldalon.

A sétát és a koncertet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával ingyenesen bocsájtjuk a Tisztelt Emlékező Közönség rendelkezésére, így tesszük elérhetővé minden kedves honfitársunk számára.

Nemzet. Haza. Kecskemét. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata rendhagyó kisfilmmel készül a Nemzeti Összetartozás Napjára. Városunk legkiválóbb előadóművészei a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország!
című dallal állítanak emléket a 101 évvel ezelőtt Trianonban elszenvedettországvesztésnek, amely Kecskemét város hivatalos facebook oldalán érhető el:
www.facebook.com/kecskemetmegyeijoguvaros

Hisszük és valljuk, hogy határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs.
Tartson velünk Ön is, várjuk szeretettel!

További információ:
www.kecskemet.hu
www.aranyhomok.hu