Kezdőlap Kiemelt ÚJRA KOPASZ BÁLINT A KIRÁLYSZÁM EURÓPA-BAJNOKA

ÚJRA KOPASZ BÁLINT A KIRÁLYSZÁM EURÓPA-BAJNOKA

2019-ben Eb és vb-aranyérmet szerzett K-1 1000 méteren, ma pedig megvédte Európa-bajnoki címét Kopasz Bálint, aki ezzel bejelentkezett egy tokiói dobogós helyezésért a  legelismertebb férfi kajakos versenyszámban. 500 párosban Kozák Danuta és Bodonyi Dóra elképesztő versenyben verte meg a nagyon erős fehérorosz párost, női K-1 200 méteren Lucz Dóra értékes ezüstérmet szerzet, a Balla Virág, Takács Kincső-duó pedig harmadik lett C-2 500 méteren. A nem olimpiai versenyszámok közül női K-1 1000 méteren szerepeltünk a legjobban, ott az Európa-bajnok Gazsó Dorka lett.

Két középfutamban volt reggel érdekelt a magyar csapat a poznani gyorsasági és parakenu Európa-bajnokságon, és sajnos egyik sem alakult a várakozásainknak megfelelően. Férfi K-4 500 méteren a Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor összeállítású csapathajó a jelek szerint nem heverte ki, hogy az elmúlt egy hónapban vezérevezőse sérüléssel küzdött. A mieink csak ötödikek lettek, így nem jutottak döntőbe, ezzel pedig biztossá vált, hogy az olimpián már egy másik magyar egységnek kell rajthoz állnia.

Szintén a középfutamban búcsúzott Takács Kincső C-1 200 méteren az Európa-bajnokságon. Világbajnoknőnk csak egy hajszállal maradt le a továbbjutást érő harmadik helyről.

Magyar szempontból ugyanakkor a döntők – a pénteki versenynaphoz hasonlóan – szombaton is nagyon jól kezdődtek. A női négyessel 2019-ben felnőtt világbajnoki címet szerző Gazsó Alida Dóra ezúttal K-1 1000 méteren indult. Versenyzőnk egy erős rajt után a mezőny előtt kicsivel utazta végig a távot, majd 200 méterrel a cél előtt állva hagyott mindenkit, és több mint két hajóval nyerte meg a magyar csapat harmadik aranyérmét. 

“Úgy találtuk ki az egészet az edzőmmel, hogy megyek egy nagyon erős rajtot, aztán haladok a többiekkel, a végén pedig emelek. Fél hajón belül tudtam őket tartani 600-ig, aztán elindultam, és tudtam, hogy az utolsó kétszázat nem fogják kibírni, én meg igen, pont az történt, amit terveztünk.” – mondta Gazsó Dorka, aki utoljára hat évvel ezelőtt még serdülőként versenyzett K-1 1000 méteren. 

Elképesztően rajtolt K-1 1000 méteren Kopasz Bálint is az ötös pályán. Neki balra nagy riválisa, a portugál Fernando Pimenta, jobb oldalán pedig a németek 21 éves tehetsége, Martin Hiller indult, és a mezőny hatalmas tempóban haladt az első 300 méteren. A magyar versenyző 600-ig vezetett kicsivel, aztán hagyta előre menni a portugált, majd a vége előtt 250 méterrel elindult, amire Pimenta már egyáltalán nem tudott reagálni, így Kopasz Bálint nagy előnnyel lett a kontinens legjobbja, a harmadik végül a belga Peters lett.

“Elég sok versenyen részt vettem már az idén, nekem ez kellett ahhoz, hogy igazán formába lendüljek. Jó volt az utazótempóm, örültem, hogy nem szorongat senki, és még indulni is tudtam a végén. Úgy érzem, hogy ezzel a győzelemmel biztossá vált az olimpiai részvételem egyesben, most pihenek néhány napot, aztán folytatom a felkészülést.” 

A K-2 500 méteren nem rajtolt kiemelkedőn a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra-duó, de a maradék 450 méter így is a magyar egységről szólt. A mieink méterről méterre őrölték fel a mezőnyt, a végén a rendkívül erős fehérorosz Khudzenka, Litvincsuk-párost is állva hagyták, és fél hajó előnnyel lettek Európa-bajnokok. 

“A válogatón nem mentünk olyan jól, mint előtte az edzéseken, ez viszont most tök jól sikerült. A táv elején még van mit javítanunk. – mondta Bodonyi Dóra, akinek szavait az ötszörös olimpiai bajnok is megerősítette. „Az a cél, hogy javuljunk az olimpiáig. Ez a páros a válogatóra még egyáltalán nem volt összerakva, de remélem, hogy még fogunk tudni fejlődni.” – tette hozzá Kozák Danuta.

A szombati másik női kajakos olimpiai számban is érmet szerzett Magyarország. Lucz Dórát csak a riói ezüstérmes dán Emma Jorgensen tudta legyőzni, ami azt jelenti, hogy K-1 200 méteren is bejelentkeztünk egy tokiói éremért. 

“A lengyel és a dán ellenfelem is erős volt, úgyhogy nagyon örülök ennek az ezüstéremnek. Várom az olimpiát, addig még sok munka van előttem, de örömmel állok neki újra dolgozni.” – mondta a Európa-bajnok.

C-2 500 méteren ugyanaz a három hajó került fel a dobogóra, mint három hete a szegedi világkupán. A mieink akkor másodikok lettek az ukránok mögött, ezúttal a német egység is előttük ért be, így Balla Virág és Takács Kincső Eb-bronzérmet szerzett Poznanban. 

“Nem ez a pálya volt a nehéz, hanem a mögöttünk álló hetek voltak azok, remélem, hogy tudunk pihenni is egy kicsit az olimpiai előtt.” – mondta Balla Virág.

„Nekem is hiányzik egy olyan időszak, amikor csak az edzésre koncentrálunk, és végre felépíthetjük, hogyan készülünk fel az olimpiáig a hátralevő két hónapban. Össze kell rázódnunk most mentálisan, valamint fizikálisan is, és úgy odaállni párosban az olimpiára.” – tette hozzá Takács Kincső.

A szombat délelőtti program két nem olimpiai sprintszámmal zárult. Férfi C-1 200 méteren Korisánszky Dávid hetedik lett, K-2-ben pedig a Balaska Márk, Csizmadia Kolos-egység ötödik helyezést szerzett. 

Folytatás 16.06-kor a parakenus versenyszámokkal.