Kezdőlap Események XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét Főterén

XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál Kecskemét Főterén

2021. augusztus 12 – 15.

Kecskemét város főterén kerül megrendezésre a XIII. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál a XV. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) társrendezvényeként az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 2021. augusztus 12-15. között.

HUNGARIKUM KIÁLLÍTÁS, NÉPMESE, KAFF FILMVETÍTÉSEK, JÁTSZÓHÁZAK, GASZTROSZOMBAT, KÉZMŰVES VÁSÁR, MESTERSÉGEK UTCÁJA, KONCERTEK, TÉRZENE

A rendezvény a közösségi oltalom alatt álló hungarikumokról és települési értéktárak, hagyományőrző szervezetek bemutatásáról szól. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a hungarikumokra, a nemzeti és települési értékekre, megismertesse azok széles spektrumát, amelyek értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

A Hungarikum Bizottság 2020. őszén hungarikummá nyilvánította a Magyar népmesék című, Kecskeméten készült rajzfilmsorozatot. A Magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik. A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait. Ezen apropóból az idei évben a Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál kiemelt attrakciója a Magyar népmesék rajzfilmsorozat lesz szabadtéri vetítésekkel a Tér a térben, továbbá minden nap egész estés animációs filmek vetítésére is sor kerül a Kecskemétfilm Kft. szervezésében.  

A rendezvény fővédnöke V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos lesz, aki egyben a fesztivált is megnyitja.

A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény évről-évre bővül. Pénteken a megnyitó részeként szerepet kap a kiemelt nemzeti értéknek számító citeramuzsika és az esti órákban operett dallamok csendülnek fel. A szombati széles kínálatban szerepelnek többek között a Gasztroszombat részeként a HI-Kecskemét program támogatásával Szandi, Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyermekkoncert, bábszínház, viseletbemutató és a szegedi Molnár Dixieland Band koncertje Tormási Attilával. A vasárnapot a Lakiteleki Tűzoltó Zenekar nyitja, majd gyerekprogramok következnek interaktív családi dob show-val és a Ciróka Bábszínház vásári bábjátékával. A koradélutáni órákban Kecskemét város közkedvelt magyar nótaénekese, Fejős Jenő szórakoztatja a közönséget, majd BLUES and POP Csongrádi Béla és Nagy Dénes műsora, valamint az Olasz Meló következik.

Az Aranyhomok Portéka Térségi Tanyai Termék és Kézműves Vásár minőségi ajándéktárgyai, élelmiszerei és helyi gasztro különlegességei, valamint a térségi népművészek mesterremekei mindhárom nap várják a vásárlókat. A népművészek bemutatót és foglalkozást is tartanak a vendégek részére a külön erre a célra kialakított Mesterségek utcájában.

A gyerekeket mindhárom nap gazdag programkínálat várja. Csupacsoda Játszóház, Hungarikum Játszóház, Kalandozó mászófal és népi játékok, óriáskerék, valamint Bács-Kiskun Meseföld Élménybusz fogadja a kicsiket és nagyokat a főtéri Luca kút árnyas környékén.

A HI-Kecskemét program Gasztroszombatja ezúttal is kivételes gasztronómiai élményeket kínál majd gazdag kóstolókkal.

További programok hamarosan a www.aranyhomok.hu weboldalon és az AK Egyesület Facebook oldalán: www.facebook.com/akegyesulet.