Kezdőlap Események Kiemelten fontos beruházások megvalósítása Szalkszentmártonon

Kiemelten fontos beruházások megvalósítása Szalkszentmártonon

Szalkszentmárton számos sikeres pályázati beruházást tudhat maga mögött az elmúlt évek során. A látványos projekteknek köszönhetően jelentős fejlődésen ment keresztül a település, ahol az önkormányzat munkatársai továbbra is mindent megtesznek a folyamatos előrelépés érdekében.

Megvalósított beruházások

A 2020-21-es időszakban rengeteg fejlesztés valósult meg a településen, ahol többek között a Nemzeti Sportcentrumtól kapott 15 millió forint felhasználásával egy sportparkot hoztunk létre, ahol kültéri eszközöket használva lehet sportolni – nyilatkozta Káposztás Tibor polgármester. Az önkormányzatunk önerőből, a START munkaprogram keretében dolgozó közmunkások segítségével járdákat újított fel, valamint parkolókat alakított ki. A településen található református műemléktemplom felújítása a 2019-es évben kezdődött, a munkálatok során az egyházi létesítmény teljesen megújult. A Kárpát-medencei Templom Felújítási Program keretében idén pedig az épület süvegét újították fel. A torony gombjába időkapszulát helyeztünk el, ezzel üzenve a következő templomfelújító mesterek számára. A projekt kivitelezői az új toronysisakot július 15-én egy speciális daru segítségével emelték vissza a helyére. 

Mini bölcsőde kialakítása

Régi álma vált valóra a település lakosságának, amikor átadtunk Szalkszentmárton egyik legszebb, impozáns épületét, a 2020-ban létrehozott mini bölcsődét. A nagyszabású projekt során egy meglévő épületet újítottak fel, korszerűsítettek és alakítottak át a kivitelező cég szakemberei. Az eszközbeszerzés keretében megtörtént továbbá öt kerékpár tárolására alkalmas tározó beszerzése, a játszóudvar felújítása, valamint újabb parkolók kialakítása is. A projekttel egy időben az önkormányzat saját beruházásaként a védőnői szolgálat fűtéskorszerűsítése és homlokzati szigetelése is megvalósult. Örömteli, hogy a beruházás hozzájárult a gyermekeket nevelő szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez is.

TOP-os fejlesztések

Egy TOP-os pályázat megnyerését követően került sor az óvodáink energetikai korszerűsítésére, de mivel már 4 éve nyertük az elmúlt évek során megemelkedtek a költségek, így az önkormányzatnak is hozzá kellett járulni a projekthez, amelyet végül 65 millió forintból sikerült megvalósítani. A munkálatok során megtörtént az épületek szigetelése, a nyílászáróik cseréje. A beruházásnak köszönhetően a Posta utcai felőli óvoda fűtését a továbbiakban elektromos áram biztosítja. Az ehhez szükséges energiát a környezettudatosság és a takarékosság jegyében napelemek szolgáltatják. A Mező utcai óvoda átalakulása pedig még ennél is látványosabb: új tetőszerkezetet, nyílászárókat, szigetelést, és kondenzációs gázkazánt tartalmazott az energetikai projekt.

Magyar Falu Program keretében megvalósult fejlesztések

Mintegy 4 millió forint pályázati forrás felhasználásával megtörtént a szolgálati lakás fűtésének korszerűsítése. A projekt során energiahatékonysági és környezettudatossági  szempontok figyelembe vételével sor került az épület külső szigetelése és a nyílászárók cseréjére. A temető fejlesztése során mintegy 5 millió forint felhasználásával 2 db 24 fülkés urnafal és egy szórókút került beszerzésre, valamint az urnafal köré járda és egy parkoló került kialakításra.

Megtörtént több önkormányzati tulajdonú út, köztük a Béke utca felújítása, ahol a 12 millió forintból létrehozott fejlesztés során Szalkszentmárton egyik leghosszabb, bevezető utcájának felújítása valósult meg  mintegy 1800 m2 –nyi területen. Ezt követően került sor mintegy 22 millió forint ráfordítással az Eperfa, Szőlő, és József A. utca felújítására.

Hősök terén lévő játszótér fejlesztése

A 4 millió forintból megvalósuló projekt keretében egy hatszögletű mászóka és egy fészekhinta került beszerzésre és telepítésre a már meglévő gumiszőnyegre. Az új eszközök hosszú távon biztonságosan használhatóak, mert nem fából, hanem acélból készültek. A gyerekek pedig hatalmas örömmel fogadták a fészekhintát, mely bizonyítottan jótékony hatással van a koncentrációra és a memóriára. A  gyermekek felfedező-képességére építő mászóka is nagy sikert aratott. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a pályázati felhívásokat és bízunk abban, hogy a megkezdett munkát mielőbb folytatni tudjuk.

Jövőbeli tervek

Mindenképpen folytatjuk a településen lévő utcák felújítását, ennek megfelelően szeptemberben további 4 utcát újítunk fel. A pályázaton nyert mintegy 15 millió forintnyi forrás felhasználása mellett, az önkormányzat 20 millió forinttal járul hozzá a projekt sikeres megvalósításáéhoz. A művelődési ház fűtés korszerűsítése során pedig új kazánt telepítünk majd az épületbe.

Forrás: www.szalkszentmarton.hu

 www.facebook.com/szalkszentmarton

Szalkszentmárton Posta utca 4.

Szalkszentmárton Mező utca 3.

Szalkszentmárton Bölcsőde montázs

Belterületi csapadékvíz elvezetése

Szalkszentmárton Játszótér