Kezdőlap Zenei élet Mozart & Flute in Paris – Pahud

Mozart & Flute in Paris – Pahud

Mozart, Párizs és a fuvola: legújabb albumán francia szerzők – valamint Mozart műveinek előadásával Párizs szellemisége előtt tiszteleg korunk sztár-fuvolistája: Emmanuel Pahud.

A Berlinben élő svájci-francia fuvolaművész napjaink egyik kiemelkedő képességű komolyzenei hangszeres szólistája, a Parlaphone/Warner Classics hanglemezkiadó egyik legnagyobb sztárja – akinek minden megjelenése külön esemény a zenei világban.

Főkképpen, hogy az utóbbi időben a védjegyévé vált barokk és klasszikus repertoár mellett egyre többször rukkol elő olyan albumokkal, melyeken ritkaságszámba menő műveket mutat be a szélesebb hallgatóságnak.

Részint a legújabb kiadványa is ilyen – mely tulajdonképpen két különálló, kiválóan megvalósított lemez, illetve program – melyeket a közös megjelenésen túl csak az előadók személye és az köt össze, hogy mindkét lemez afféle tisztelgés a „Fény városa” előtt.

Az első CD-n ugyanis romantikus, XX. századi, illetve szó szerinti kortárs művet egyaránt hallunk; a vegyes műsorban a kapocs az itt hallható szerzők kötődése Párizshoz. A műsort megnyitó Philippe Hersant darab, a Dreamtime ugyanis 2014-ben debütált; de mellette Camille Saint-Saëns három hatásos darabja: Románc, Odelette, Tarantella; Cecile Chaminade kis Fuvolaversenye; valamint zenekari átiratos formában Francis Poulenc: Szonáta és Gabriel Fauré: Fantázia című ismert kamaradarabjai is felcsendülnek.

A másik lemez Mozart két nagyszerű művét tartalmazza, melyeket utolsó – harmadik – párizsi látogatásakor írt; így e kellemesen gáláns darabok is méltán kötődnek a városhoz és annak valamikori atmoszférájához. Így csendül fel hát további hommage-ként az Esz-dúr sinfonia concertante fuvolára, oboára, kürtre és fagottra – a neves zenetudós: Robert D. Levin rekonstrukciójában s kadenciáival; valamint a Versenymű fuvolára és hárfára – a Fellini-filmek legendás zeneszerzője: Nino Rota kadenciájával.

Végig örömteli, magával ragadó zenélést hallunk Pahudtól, és a második lemezen a hozzá csatlakozó játszótársaktól – Paul Meyer – klarinét, Anneleen Lenaerts – hárfa, Gilbert Audin – fagott, Radovan Vlatkovic – kürt – é as François Leleux vezényelte Orchestre de Chambre de Paris is egészen remek teljesítménnyel ad keretet a hangszeres szólóknak.

Komlós József JR