Kezdőlap Kiemelt Őrizetben egy lengyel embercsempész Bács-Kiskun megyében

Őrizetben egy lengyel embercsempész Bács-Kiskun megyében

Egy csempészt elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök, a társa elmenekült, őt jelenleg is keresik.

A Hercegszántói Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2021. augusztus 6-án 8 óra 10 perckor megállítottak egy osztrák honosságú Volkswagen Transportert Bátmonostoránál. A jármű sofőrje még az intézkedés megkezdése előtt elszaladt. Az ellenőrzése során a raktérben 8 – magát szír állampolgárnak valló – férfit találtak a rendőrök. Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A járműben utazott egy 30 éves lengyel férfi, aki a gyanú szerint segítséget nyújtott a külföldiek Nyugat- Európába juttatásában, így őt embercsempészés bűntettének gyanúja miatt előállították és őrizetbe vették.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a lengyel férfi és ismeretlen társa ellen. A rendőrség előterjesztést tesz a külföldi letartóztatásának indítványozására. Az elmenekült csempészt jelenleg is keresi a hatóság. 

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.