Kezdőlap Események Cigányok, történelem, közösség Előadás és fórum a romák történetéről

Cigányok, történelem, közösség Előadás és fórum a romák történetéről

„Együtt, egymás mellett” programsorozat részeként tartották meg Kiskunmajsán, a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben a „Régmúlt. Rég volt?”című eseményt. Szeptember 23-án Pap Eliza történész-muzeológus (Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény) és Végső István történész (Clio Intézet) tartottak előadást a romák történetéről, majd beszélgetés, fórum következett a felmerülő témák kapcsán.

Bozóki Szilvia projektvezető nyitotta meg az eseményt, és köszöntötte a résztvevőket. Végső István a cigányok történetét, vándorlását foglalta össze röviden, majd a roma holokauszt nemzetközi és magyarországi eseményeiről beszélt. Kiemelte a téma folyamatos feldolgozásának fontosságát, és azt, hogy a közbeszédben továbbra is keveset esik szó a legnagyobb hazai kisebbség históriájáról és a tragédiájáról. Ám nem csupán a többségi társadalom, hanem az érintettek is keveset tudnak múltjukról. Ezért fontos, hogy minél több ehhez hasonló eseményen lehessen ezekről beszélgetni.

Pap Eliza összefoglalta a kiskunmajsai cigányok történetét a 18. századtól napjainkig. Érdekes pillanatképeket elevenített fel a helyi romák megjelenésétől, a cigányprímásokon át,a szocialista termelőszövetkezetekbe való integrálásukig.Lényeges életmódbeli, lakhatási apróságok derültek ki. A hallgatóság hozzászólásai tették igazán értékessé a közösségteremtő eseményt, ami helyi recept alapján készült bodag kóstolásával zárult.

A program a Remény és Jóság Egyesület szervezésében valósult meg.