Kezdőlap Kiemelt Csütörtökön indul a verseny Balatonfüreden

Csütörtökön indul a verseny Balatonfüreden

50 ország, több mint 500 versenyzője rajtol a SUP-világbajnokságon, Balatonfüreden, ahova a szervezők több ezer szurkolót várnak vasárnapig. A magyar színeket 16 versenyző képviseli, közülük a Hasulyó-testvéreknek több számban is lehet esélye a győzelemre. A legnépesebb kategória, a felfújható deszkás hosszútávú futam szombat délután fél 1-kor rajtol a Tagora sétánytól.

Hasulyó Bruno és Hasulyó Daniel évek óta a világ legjobb SUP-versenyzői közé tartozik, mindketten nyertek már vb-aranyérmet, az előző világbajnokságon, 2019-ben Kínában pedig ezüst-, és bronzérmet szereztek. 


Rajtuk kívül többek között világbajnok maraton versenyzők állnak deszkára a magyar válogatott tagjaként. Czéllai-Vörös Zsófia, Boros Adrián és Kövér Márton a hétvége során négy számban indul, és a felfújható deszkás kategóriában ők is a legjobbak közé kerülhetnek. 

“Egyértelműen várhatunk érmeket a Hasulyó-testvérektől, akik hetekig edzőtáboroztak Portugáliában a hétvégi eseményre. – mondta Foltán László SUP szakágvezető. – A felkészültségükön kívül mellettük szólhat a helyismeret is, mert a nemzetközi mezőny ritkán szokott tavon versenyezni.”

Az előrejelzések szerint Balatonfüreden kiváló idő lesz vasárnapig, így a szervezők több ezer nézőt várnak a Tagore sétányra, ahonnan az egész versenyt ingyen lehet követni. Ráadásul a Balaton-partján nemcsak a világbajnokság, hanem a városi szervezésű hagyományos nyár végi Borfesztivál is várja az érdeklődőket. 

“Egy ilyen nagyszabású SUP-versenynek semmihez sem hasonlítható a hangulata, főleg, ha ennyire látványos helyszínen zajlanak a futamok. Ráadásul a szakág dinamikusan fejlődik, könnyen lehet, hogy rövidesen felkerül a nyári olimpiák programjára. Szerintem ezen a héten láthatunk olyan tehetségeket versenyezni a vízen, akik egyszer a szakág első olimpikonjai lesznek.” – tette hozzá Foltán László.

A verseny csütörtök reggel a sprint és a technikai előfutamokkal indul. Az első érmeket pénteken a junior, felnőtt és masters hosszútávú döntők dobogósainak nyakába akasztják majd. 

A koronavírus-járvány okozta utazási korlátozások miatt több óceániai sportoló nem utazott el Magyarországra, azonban az ICF SUP-koordinátora szerint így is fantasztikus négy nap elé nézünk Balatonfüreden.

„Az elmúlt 18 hónapban voltak kétségeink a világbajnokság megrendezése felől, azonban a magyar szervezők rendkívüli munkát végeztek. Az, hogy 50 ország több mint 500 sportolója áll a rajtvonalra, egyszerűen fenomenális. Annak ellenére, hogy a COVID több világszínvonalú sportolót távol tart, így is fantasztikus lesz a mezőny.” – mondta Hoichan Kwon.

A világbajnokság eseményeit péntektől az Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) hivatalos oldalán és Planet Canoe YouTube-csatornán élőben lehet követni.

Magyarországon az M4 Sport csatorna péntek, szombaton és vasárnap élőben közvetíti majd a verseny legizgalmasabb futamait.

A magyar csapat összeállítása.