Kezdőlap Fejlesztés Elismerésre méltó fejlesztések megvalósítása Csávolyon

Elismerésre méltó fejlesztések megvalósítása Csávolyon

Csala Józsefné polgármester büszkén tekint arra, hogy a beadott pályázataik nagy része támogatásban részesült, így több, a településképet pozitívan befolyásoló fejlesztést valósítottak meg Csávolyon, amelyek által még élhetőbb környezetet tudnak biztosítani a lakosság számára.

Kiemelt fejlesztések

Jelenleg két nagy volumenű projekt kivitelezése zajlik a településen. Még 2019-ben 46,67 millió forintot nyertünk egy TOP-os pályázaton, melynek segítségével 5-7 fős minibölcsődét hozunk létre a faluban. A másik beruházás során pedig két fokozatban újítjuk meg a település egészségházát. Az első szakaszban 2019-ben a Magyar Falu Program keretében nyertünk mintegy 30 millió forintot, melyből kicseréltük az épület elavult nyílászáróit, korszerűsítettük a létesítmény fűtését és a villamoshálózatát. Idén pedig egy sikeres TOP-os pályázat segítségével mintegy 65 millió forintból megújítjuk az egészségház víz és szennyvíz hálózatát, teljes burkolatcserét hajtunk végre az épületen, amely külső szigetelést is kap, valamint felújítjuk az ingatlan tetejét. A projekt megvalósítását várhatóan az év végére fejezzük be.

Központi és kiserdei játszótér felújítása önerőből

A Magyar Falu Program keretében 5 millió forintot nyertünk járdafelújításra, a projekt során 2 utcában történt meg a járdák felújítása. Szintén ebben a programban nyertünk 25 millió forintot, amely forrás felhasználásával a falu színháztermét szeretnénk felújítani. A Bajai Tankerületi Központ ugyancsak a Magyar Falu Programban nyert cca 50 millió forintot az iskola és sportcsarnok felújítására. A településen található Szentháromság oszlop – melynek még az idei évben befejeződik a felújítása – restaurálására pedig 8 millió forintot nyertünk. Az oszlop új helye a templom kertben lesz. A sikeres együttműködés miatt a jövőben is élni szeretnénk azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek a Magyar Falu Program keretein belül nyílnak meg előttünk.

Fásítás a Temetőben és a Bara tó partján

Illegális szemét felszámolására nyertünk 3 M Ft-ot, mely segítségével a község Temetője mögött felhalmozott illegális szemetet tudtuk felszámolni. Önerős fejlesztéseink közé tartozik a község két játszóterének felújítása, valamint az új játékok megvásárlása. Szintén önerőből folyamatos fejlesztjük az Óvodát, a közelmúltban új játékok és bútorok kerültek beszerzésre. Folyamatos a településen a fásítás, parkosítás, nemrégiben több mint 100 gyümölcsfát ültettünk el a közmunka program keretében, az ősszel pedig száz akácfát szeretnénk ültetni a temető mögötti területre.

A falu szépítése, új park építése a központban

Benyújtottunk továbbá egy TOP-os pályázatot, amely a régi községháza és konyha energetikai korszerűsítésére irányul. Jelenleg elbírálás alatt áll az anyagunk, amennyiben kedvező döntés születik, mintegy 150 millió forintból történhetne meg a projekt kivitelezése. Egy VP-s pályázat – amely szintén elbírálás alatt áll – támogatásával pedig egy piacot szeretnénk létrehozni a falu központjában.

Bara tó partja

Sikeres rendezvények                                                                   

Nagy örömünkre szolgál, hogy július 1. hétvégéjén sikerült megrendeznünk egy kisebb volumenű falunapot, ahol újra találkozhatott a település apraja-nagyja. Augusztus 6-án pedig megrendeztük a Búcsúi kavalkádot, ahol többek között kézművesek, és sztár fellépő közreműködésével, valamint egy mobil obszervatórium felállításával színesítettük a programot. Amennyiben az aktuális járványügyi helyzet megengedi majd, szeretnénk megtartani a szeptember 3-ra tervezett családi napot, az október 23-ai sport napot, valamint az év végén esedékes rendezvényeket, és vásárt is.

Központi játszótér,Templom,Iskola

Jövőbeli tervek

Folyamatban van a falu központjában egy közösségi tér kialakítása, a munkálatok során jelenleg a parkosítás és térkövezés zajlik. A településen lévő impozáns látványt nyújtó tó partján szeretnénk egy sétányt kialakítani, a gyerekek részére pedig egy KRESZ oktatói jellegű pályát létrehozni, ahol gyakorolhatnák a helyes közlekedést. Hosszabb távú terveink között szerepel a településen egy Ipari Park kialakítása is.

Csávoly körforgó tavaly télen

Központi tér kialakítása – önerőből

 Temetőben és a TV torony környékén lévő hatalmas platán fákat vissza kellett vágatnunk, mert veszélyessé váltak – ennek költsége több, mint 2 millió forintba került – ez is önerős volt

2020 évben a lakosságtól begyűjtöttük az építési törmeléket, amit ledaráltattunk – melynek költsége 1 MFt volt, illetve a gép rakodása a darálék elhordása további 1 MFt-ba került. – Önerős

Ezt a rengeteg zúzalékot az Önkormányzat felajánlotta a gazdáknak, a földutak javítására.

Az első két kép az Egészségház belső felújításáról, a második két kép az új bölcsőde építési munkálatairól készült

Illegális szemét felszámolására nyertünk 3 MFt-ot

MFP Járda felújításra nyertünk cca 5 MFt-ot