Kezdőlap Kiemelt Ezért nem szabad megfeledkezni a mobil klímák karbantartásáról

Ezért nem szabad megfeledkezni a mobil klímák karbantartásáról

Budapest, 2021.szeptember27. – A mobil klímákat nyáron sokat használjuk, nincs ez másképpen a légtisztítókkal sem, amelyekkel valamelyest enyhíthetők a pollenallergiások tünetei. „Ahhoz, hogy ezek a készülékek sokáig szolgáljanak bennünket, ahhoz szükség van arra, hogy időként figyelmet fordítsunk a tisztításukra” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divízió vezetője.

A javasolt rendszeres karbantartásra a gépekhez biztosított használati útmutató minden esetben kitér. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy a mobil klímáknál érdemes figyelni a kondenzvíz ürítésére. Bár a készülékek általában maguktól is jelzik, ha megtelik ez a tartály, előfordulhat, hogy huzamosabb ideig nem használják őket. Hosszabb állás után viszont elszaporodhatnak bennük a baktériumok, sőt, akár be is penészedhetnek. Ahogyan egy falra szerelt klímát, úgy egy mobil klímát is érdemes rendszeresen fertőtleníteni. „Évente egyszer-kétszer javasolt klímafertőtlenítő spray-t használni azokon a részeken, ahol készülék tárolja a kondenzvizet. Ezt a fertőtlenítést el lehet végezni üzembe helyezés előtt, illetve az utolsó nyári használat után is” – hangsúlyozta a szakember.

Szűrők karbantartása

Folyamatos használat esetén javasolt a mobil klíma alsó- és bemeneti rácsai mögött található szűrőket 14 naponta megtisztítani. Ellenkező esetben ezek a szűrők eltömődnek, amelynek következtében a ventilátor lapátokra komolyabb szennyeződés rakódhat le. „A tisztításhoz először le kell venni a védőrácsot, majd ki kell emelni a szűrőket. A műveletet a legkönnyebben porszívóval lehet elvégezni, de ha erősebb szennyeződéssel van dolgunk, akkor mosogatószeres, langyos vízben is elmoshatjuk a szűrőket” – tette hozzá a Lucza András.A készülékbe csak száraz szűrőt szabad visszaszerelni, de fontos, hogy sem a tűző napon, sem hajszárítóval nem szabad őket szárítani, mert eldeformálódhatnak. 

Légtisztítóra is figyelni kell

Ha valaki otthon légtisztítót is használ, akkor ennél a készüléknél is figyelni kell a karbantartásra.„A tisztítás gyakorisága függ attól, milyen gyakran kapcsoljuk be a készüléket. Általános szabályként elmondható, hogy havonta egyszer érdemes a karbantartására időt fordítani” – figyelmeztetett Lucza András. A műveletet elsőként érdemes a bemeneti szűrő megtisztításával kezdeni. A mobil klímához hasonlóan ezt is csak langyos vízzel szabad elvégezni és ugyanúgy meg kell várni, hogy megszáradjon, mert nedvesen nem szabad vissza tenni a gépbe.

A légtisztítóban található HEPA-filter és a szénszűrőspeciálisabb odafigyelést igényel. Mindkét szűrőt háromhavonta egyszer célszerű megtisztítani. A tisztítás megkezdése előtt természetesen a gépet először ki kell kapcsolni és a kábeljét ki kell húzni a fali aljzatból is. Ezt követően ki lehet venni a HEPA-szűrőt és a szénszűrőt is a készülékből a könnyebb hozzáférés érdekében. A szénszűrőre tapadt por és egyéb szennyeződéseket porszívóval lehet a leghatékonyabban eltávolítani.

A légtisztítónál fontos figyelembe venni, hogy mind a bemeneti, mind pedig a HEPA-szűrőt évente szűkséges cserélni. „Ezt mindenképpen észben kell tartani, mert csak akkor tudja ellátni a feladatát hatékonyan, ha tiszta szűrők vannak benne” – hangsúlyozta a Sencor SDA Divízió vezetője.

A SENCOR-ról

A SENCOR a világ egyik leggyorsabban növekvő fogyasztói és kereskedelmi márkája, termékei világszerte több mint 50 országban érhetőek el. A céget 1969-ben Japánban alapították. A márka célkitűzése az igényes vásárlók kiszolgálása kiváló minőségű, stílusos termékekkel. A SENCOR – megelőzve a trendeket és alakítva azokat – bevezette a színes készülékeket több termékkategóriában is. A márka folyamatosan bővíti portfólióját, mely már jelenleg is több ezer termékből áll. Kínálatában egyaránt megtalálhatóak konyhai gépek, szórakoztató elektronikai, háztartási cikkek, egészségügyi és szépségápolási termékek, valamint autós szórakoztató és irodatechnikai eszközök.

SENCOR

Sajtókapcsolat
Aranyi Péter
Pr és kommunikációs tanácsadó,
OneOnOne Kommunikáció
+36/70-770-7467
[email protected]

www.sencor.hu