Kezdőlap Zenei élet Grateful Dead: Grateful Dead (Skull & Roses)

Grateful Dead: Grateful Dead (Skull & Roses)

Egy újabb erőteljes darabbal bővül a Warner hanglemezkiadó Grateful Dead előtt tisztelgő sorozata: ezúttal a félszázados évforduló tiszteletére az 1971-es, utóbb a borítóról már „Koponya és rózsák” alcímmel emlegetett klasszikus látott napvilágot – egy másik 1971-es koncertlemezzel kibővítve.

Nem összetévesztendő a bemutatkozó 1967-es, a bandáról elnevezett lemezzel, és a meghatározó lemez borítójára hivatkozva a rajongók által „Skull & Roses”-ként is emlegetett hetedik Grateful Dead sorlemez és egyben második koncertlemezük eredetileg dupla lemezként látott napvilágot – és a zenekar első aranylemeze lett.

Az album eredetileg a lemezekre kerülő tizenegy dalát a Grateful Dead 1971-es április-májusi amerikai turnéján vették fel a New York-i The Fillmore Eastben és a Manhattan Centerben; valamint egy számot San Franciscoban a Winterland Ballroomban.

A legendás rock-együttes 1971-ben megjelent ‘Greatful Dead’ című albumának 50. évfordulójára készült, feljavított hangzású kiadvány viszont már extrákkal felturbózva kerül az üzletekbe – és kibővített időterjedelemben, dupla CD-n jelenik meg.

Így adottá vált a lehetőség, hogy az eredeti dupla vinyl lemezanyagon szereplő eredeti koncertszámok mellett további tíz, eddig kiadatlan felvétel is rákerüljön a kísérő CD-re, melyeket az együttes ikonikus 1971 februári, a San Franciscói Fillmore Westben tartott koncertjén rögzítettek.

Komlós József JR