Kezdőlap Kiemelt Kutatók Éjszakája- Bányai Júlia Gimnázium – Beszámoló

Kutatók Éjszakája- Bányai Júlia Gimnázium – Beszámoló

2021. szeptember 24-én hetedik alkalommal vett részt a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozatban. A különböző programokat, előadásokat és interaktív foglalkozásokat minden évben több száz érdeklődó keresi fel iskolánkban, ez alkalommal mintegy hétszázan voltak kíváncsiak a meghirdetett programokra.

Az ez évi Kutatók Éjszakája valamennyire eltért a korábbiaktól: egyrészt a világjárvány miatt elmaradt a tavalyi év programsorozata, így még inkább várták mind a szervezők, mind az érdeklődők; másrészt egy régóta várt fejlesztés – folyamatban van az intézmény energetikai felújítása – miatt elmaradt a mindig rengeteg nézőt szórakoztató látványos udvari kísérletsorozat. A szervezők a korábbi, nagyon sikeres „Játszunk a tűzzel!” eseményről készült videófelvétellel próbálják kárpótolni a nézőket, amely bármikor újra nézhető!

„Játszunk a tűzzel” udvari kísérletek trailer – https://youtu.be/jUUnqLTKOeg

Az est hangulatát hivatottak bemutatni a korábban készült videófelvételek, melyek újra és újra megnézhetők a világhálón:

Kémia szakkör trailer – https://youtu.be/w7UEvgbSqGQ

Robotika trailer – https://youtu.be/jsgXkNMsDHE

Kutatók Éjszakája trailer – https://youtu.be/EY2K3a_dz6c

            A természettudományi szekciók idén is látványos, izgalmas kísérletekkel és bemutatókkal várták az érdeklődőket.

A biológia előadóban„Darwin szemüvegén” keresztül ezúttal a madarak kerültek terítékre: Korsósné Jávorka Zsuzsanna, Pető Szabolcs és Szabó Ödön szaktanárok mutatták be a madarak különleges világát: anatómiai felépítésüket, hogy miként alkalmazkodtak a repüléshez és hogyan lehet felismerni őket a hangjuk alapján.

Az iskola fizika tanárai, Bakk János ésSzittyai István a néhány hónapja, pályázati úton beszerzett spektrofotométert mutatták be az érdeklődőknek. Az eszköz segítségével mindennapi életünk egyik legfontosabb és legnagyszerűbb természeti jelenségét, a fényt faggatták. Fizikai, biológiai, kémia folyamatokat magyaráztak el az azokról árulkodó fény összetételének elemzése révén, miközben talán magának a fénynek a mibenlétéhez is közelebb kerültünk.

Labancz István és Pető Szabolcs szaktanárok érdekes kémiai kísérletekkel készültek, amelyeket a látogatók is elvégezhettek a gimnázium kémiás diákjainak segítségével. Színek, szagok, lángok és apró robbanások kavalkádja várt az érdeklődőkre, és még a tárgyak is megmozdultak szívverésük ütemére.

Mivel az időjárás kegyes volt a rendezvényhez,lelkes diákokból és tanárokból álló kis csapat (Bakk János, Labancz István, Szittyai István, Halász Alexandra, Ferenczi Levente) mutatta be a közelmúltban szülői adományként az iskolába került Newton-féle távcsövet, és kísérték el a látogatókat egy kis égbolt-túrára.

             A „Robotika – tudományos játszóház” program során a résztvevők kipróbálhatták a robotok programozásának lehetőségeit a gimnázium hozzáértő diákjainak segítségével.

2021-ben a Bányai Júlia Gimnázium két csapata indult kutatási projektjével a világ legnagyobb kutatási és robot versenyén, a World Robot Olympiad-on. A nemzeti döntőben mindkét projekt első helyezést ért el a saját életkori kategóriájában. A programon résztvevők előadások formájában ismerhették meg a Junior (csapattagok: Tóth Hanga Katalin, Kakuszi Bence, Forgó Olivér)és Senior(csapattagok: Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Nyiri Kata Luca, Mihalik Sára)kategóriákban nyertes projekteket a csapat tagjainak tolmácsolásában.A kutatási projektek az energiatárolás és energiatermelés-felhasználás környezetbarát lehetőségeit mutatják be.

            A természettudományos szekciók mellett idén is nagy sikert aratott Berkecz tanár úr hagyományos Ördöglakatok programja, ahol a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig próbálták megfejteni a néha szó szerint is lebilincselő több mint ötven féle játék megoldását. Dr. Ujlaky István, az iskola történelem tanára két görög sziget, Kréta és Rhodosz ókori, történelmi jelentőségére összpontosított előadásában, rövid kitekintéssel napjainkig tartó történelmükre, különös tekintettel a két sziget és a tenger kapcsolatára.

Varga Györgyi tanárnő a „Ki az intelligens?” kérdést járta körül interaktív foglalkozásával: Howard Gardner, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszorának elmélete szerint az intelligencia nem egységes értelmi képesség. Az általa felfedezett és elkülönített 11 intelligenciaterület közül 9 területen tehette próbára magát a látogató egyénileg vagy akár csoportosan, Ambrus-Huszárik Tamara, Farkasné Takács Tünde, Molnár Marianna és Nagy Ildikó kolléganők segítségével.

Az este folyamán az iskola egy jelenlegi, Bán Noémi, és egy volt diákja, Bogner József avatta be az érdeklődőket a természetfotózás rejtelmeibe. Az első emeleti folyosón pedig megtekinthető volt az előadók kedvenc képeiből létrehozott kiállítás.

A szaktanároknak és előadóknak, valamint a munkájukat segítő tehetséges, lelkes bányais diákoknak köszönhetően valóban a tudományok ünnepe voltez az este!

Máthé Ildikó