Kezdőlap Események Megtartotta az idei évad első premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

Megtartotta az idei évad első premierjét a Kecskeméti Nemzeti Színház

A 100 éve született Karinthy Ferencre emlékezve a Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar című drámák bemutatójával nyitotta meg 2021/22-es évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.
Az egyfelvonásos darabok bemutatóját a magyar dráma napján, 2021. szeptember 21-én tartotta a kecskeméti teátrum a Ruszt József Stúdiószínházban.
“Azért nagyszerűen párosítható a két darab, mert a Gellérthegyi álmok 1945-ben játszódik, a Dunakanyar pedig a ‘60-as évek végén, a ‘70-es évek elején, tehát két külön nemzedéknek a férfi-nő kapcsolatait térképezhetjük fel” – mondja Nagy Viktor rendező.
A világsikerré vált Gellérthegyi álmok Karinthy Ferenc legigazibb drámája. Az ostrom alatti Budapest romos gellérthegyi villája egyszerre a menekülés és a rettenet fészke. Hadbíróság és a faji törvények életveszélye fenyegeti az ide menekült fiatalokat. Körülfogja őket a
félelem: félnek a becsapódó lövedékektől, s félnek egymástól. A kölcsönös gyanakvás és a kibontakozó szerelem kettős, ellentétes érzései állandó, vibráló feszültséget teremtenek; a darab mesteri módon szerkesztett, s dramaturgiája bravúros, a személyesség forrósága helyezi filozofikus távlatokba a történést. A történetet a Cseke-osztály frissen diplomázott színművészei, Szabó Dorottya és Varga-Huszti Máté keltik életre.


A Dunakanyar helyszíne egy presszó az országút szélén, valahol a Dunánál. Kora nyári este, hétköznap. Nő az órát nézi, nemsokára zárnia kell, mire Férfi benyit. Hamar kiderül, hogy a két idegen valójában egymás szomszédságában lakik. Hasonlóságaik és
különbözőségeik okán szenvedélyes évődésbe kezdenek, s az együtt töltött este alatt egy élet lezajlik köztük. A szintén kétszereplős darabban Hajdú Melinda és Aradi Imre látható.
A gellérthegyi lakás és a Duna-parti presszó terveit Szendrényi Éva készítette, míg a jelmeztervező Rátkai Erzsébet volt.
A Gellérthegyi álmok és a Dunakanyar koprodukció a Karinthy Színházzal, 2022 januárjától a budapesti teátrum tűzi műsorra.