Kezdőlap Kiemelt Osztrák embercsempészt fogtak a rendőrök

Osztrák embercsempészt fogtak a rendőrök

Őrizetbe vettek egy embercsempészt a Bács-Kiskun megyei rendőrök, 11 határsértőt visszakísérnek az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Solt belterületén, az 52-es számú főúton a rendőrök megállítottak egy személygépkocsit 2021. augusztus 31-én 20 órakor. A járművet egy 34 éves osztrák férfi vezette. Az ellenőrzés során az autóban 11, magát szír állampolgárnak valló  határsértőt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A sofőrt előállították és őrizetbe vették a rendőrök. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást vele szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfi letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.