Kezdőlap Kiemelt Román embercsempészeket fogtak el a rendőrök

Román embercsempészeket fogtak el a rendőrök

A két férfi 12 határsértőt rejtegetett egy Mercedes Sprinter rakterében.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai az M9-es autóúton, Dusnok térségében 2021. szeptember 13-án 18 órakor intézkedés alá vontak egy román honosságú Mercedes Sprintert. A járműben a sofőrön kívül egy férfi utazott, és mindketten román okmányokkal igazolták magukat.

A járőrök az ellenőrzés során a kocsi rakterében 12 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A sofőr és társa a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárás indult.

A román állampolgárokat a rendőrök előállítják és őrizetbe veszik. Kihallgatásukat követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​