Kezdőlap Kiemelt Usain Bolt pózzal és Lőrincz Tamással indítottuk az idei Európai Diáksport Napját

Usain Bolt pózzal és Lőrincz Tamással indítottuk az idei Európai Diáksport Napját

Élménysport több millió európai fiatalnak – itthon ismét rekordot döntöttünk az Európai Diáksport Napján

Sajtóközlemény, Budapest, 2021. szeptember 24.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a hosszú COVID-időszak után mozgásra hívta az iskolákat az Európai Diáksport Napján, amely hazánkban idén minden eddiginél több: 1550 intézményt mozgatott meg. Az Európai Sporthét eseménysorozat részeként zajló élménysportnap egész Európában összesen közel negyven országban zajlott, több mint 2 millió iskolás részvételével.

Az MDSZ ebben az évben szeptember 24-én rendezte meg az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day® − ESSD) magyarországi programjait. Az Európai Diáksport Napja egy tizenhat éve indult magyar kezdeményezésből nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. A részvételi rekord Magyarországon és nemzetközi szinten is minden évben megdől, 2020-ban hazánkban 1353 iskola tanulói mozogtak együtt az Európai Diáksport Napján, idén pedig 1588 iskolában közel háromszázezer iskolás vett részt. Az idei nemzetközi résztvevői szám 39 ország, összesen 3 millió résztvevővel. Európán túl Chile, Kolumbia, Ecuador és a Dominikai Köztársaság vette át az ESSD® hagyományát.

Az idei diáksportnap célja, hogy a másfél évig tartó, sajnos rendkívül mozgásszegény időszakot követően minél több gyermek újra megtapasztalhassa a közösségi sportolás örömét. Számos hazai iskola használta ki a tavalyi tanévben bevezetett Magyar Diáksport Napja témanapot arra, hogy nemcsak testnevelés órán, hanem más órák keretében is megmozgatta a diákokat. Idén az MDSZ arra is biztatta az iskolákat, hogy alakítsanak ki kreatív mozgástereket az intézményekben, bővítve ezzel a sportolási lehetőségeket, tereket, alkalmakat.

Budapesten ESSD mintaeseményt szervezett a csepeli BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, ahol a sportnapon a több mint 500 fiatal összesen közel húszféle sportolási lehetőséget próbálhatott ki a hagyományos sportágakon túl az akadálypályáig, kötélhúzásig vagy lövészetig. „Fantasztikus látni, hogy milyen gazdag programkínálattal készült az iskola a mai napra! Jómagam is elkötelezett híve vagyok a multisport szemléletnek, végülis az én sportágam, az öttusa is egyfajta multisportág. Biztos vagyok benne, hogy ma itt Csepelen, de minden résztvevő iskolában élményekben gazdag programokon vettek részt a gyerekek, amelyeknek hatására a rendszeres mozgás újra az életük részévé válik.” – mondta el Balogh Gábor, a diáksportnapi kezdeményezést elindító MDSZ elnöke, a fővárosi kiemelt eseményen.  Az eseményre Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó is ellátogatott, akiről kiderült, hogy nem a matek volt a kedvenc tantárgya, és a heti 9-10 birkózóedzés mellett kosárlabdázott is középiskolás korában, amit be is bizonyított egy csont nélküli dobással a sportnapon. 

Az idei ESSD-n résztvevő iskolák az élményen túl értékes ajándékokkal is gazdagodhatnak, többek között tízmillió forint értékben kültéri sport- vagy fitneszparkokat, illetve további közel tízmillió forint értékben sportszercsomagot nyerhetnek. Részletek az MDSZ weboldalán olvashatók.

#BEACTIVE, Európai Sporthét

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, 2021. szeptember 23. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport #BEACTIVE) keretein belül valósul meg. Az egész Európára, illetve a kontinensen túlra is kiterjedő kampány arra ösztönzi elsősorban a gyermekeket, hogy mozogjanak minél többet ezen a héten, illetve a program után is maradjanak minél aktívabbak.

Magyar Diáksport Napja

2017 decemberében az Országgyűlés ˗ 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával ˗ szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Az Európai Diáksport Napja magyarországi eseményei immár ezen, a parlament által elismert napon kerülnek megrendezésre, melyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Egészségügyért Felelős Államtitkárságán keresztül kiemelt támogatást nyújtott. A jeles nap megrendezését az is segíti, hogy a tavalyi tanévtől kezdődően szeptember utolsó péntekén a tanév rendje szerint a Magyar Diáksport Nap témanappá lépett elő.

Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének szerves részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.