Kezdőlap Állati A helyes hörcsögtartás alapjai

A helyes hörcsögtartás alapjai

Honnan szerezzünk be hörcsögöt? Hogyan alakítsuk ki lakhelyét? Mivel etessük? Következzen egy rövid és hasznos összefoglaló a helyes hörcsögtartás legfontosabb elemeiről!

Sokan nem tudják, de a hörcsögöt csak és kizárólag egyedül szabad tartani. Ha többet tartunk egy helyen, bármikor kialakulhat közöttük veszekedés. Akár halálos sebeket is ejtenek egymáson. A hörcsög csak egyedül tartva élhet igazán boldog és kiegyensúlyozott életet.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a hörcsög beszerzésének egyetlen módja a kisállat kereskedésben való vásárlás. Viszont ahogy más, nagyobb állat esetében, úgy a hörcsög esetében is érdemes inkább tenyésztőtől vásárolnunk. Egy jó tenyésztő tisztában van a helyes hörcsögtartással, a tenyésztés minden lépésével és a genetikával, illetve ismeri tenyészállatai felmenőit. Tenyésztőtől vásárolva garantáltan egészséges állatot kapunk. Bátran keressük fel a Smallsteps vagy a Pezsi nevű tenyészeteket! Sajnos napjainkban is rengeteg a megunt vagy kidobott állat – nem kivétel ez alól a hörcsög sem. Ha szeretnénk segíteni egy kis árván, voksoljunk a hörcsög örökbe fogadás mellett, és keressük fel a Hörcsögmentést.

Sajnos sokan azért választják a hörcsögöt első háziállatnak, mert úgy gondolják, hogy mivel kis termetű állat, így kis hely is elég neki. Ez nem így van! Bár a hörcsög apró állat, nagy helyre van szüksége. Egy aranyhörcsögnek minimum 4.000 cm2-es hely kell, pl. 80*50 cm alapterületű. Egy törpehörcsögnek pedig minimum 3.000 cm2-es szükséges, pl. 60*50 cm alapterületű. A lakhely lehet ketrec, terrárium vagy bútorlapokból épített hely.

Az egyik legfontosabb felszerelés a futókerék. Viszont nem mindegy, milyet választunk. Aranyhörcsögnek legalább 28 cm átmérőjű kerék kell, törpehörcsögnek pedig legalább 20 cm átmérőjű. Ez az a méret, amiben a hörcsög egyenes gerinccel, kényelmesen és fájdalommentesen tud futni. Fontos, hogy a kerék zárt futófelületű legyen, semmiképp se rácsos! A rácsokba a hörcsög lába beakadhat, akár el is törhet!

A lakhelyre 10-15 cm vastagon tegyük az almot, hogy az állat ásni tudjon benne – hiszen a vadonban is saját maguk által ásott alagútrendszerekben élnek. Az alom lehet forgács, kenderalom, lenalom vagy papíralom.

Szerezzünk be csincsillahomokot is! Ezt egy magasabb falú edényben helyezzük el a hörcsög lakhelyén. A legtöbb hörcsög szeret ásni és hemperegni benne. Emellett tisztítja a szőrt, növeli a komfortérzetet.

Mivel a hörcsög zsákmányállat, vásároljunk neki több búvóhelyet, ahová bármikor elbújhat: fa és kerámia ház, alagút, kókuszdió, vesszőhíd, szénarakás, stb. De használhatunk WC papír gurigát, eldöntött virágcserepet és bögrét is. Szerencsére egyre több helyen vásárolható számos dekoráció hörcsög lakhelyre: szárított növény, moha, gyapot, bambusz, lótusz, luffa, különböző gyökerek, parafa, szőlőtőke, stb. Ezek ingergazdagabbá és természetesebbé teszik a lakhelyet.

Mint minden emlősnek, a hörcsögnek is szüksége van friss ivóvízre. Bár csak pár cseppet iszik, számára ez létfontosságú. Az ivóvizet golyós önitatóba vagy tálba tegyük, és naponta cseréljük.

A hörcsög fő tápláléka a magkeverék. Egy jó minőségű eledel legalább 20 különböző magot tartalmaz. Ebből napi 1 kanállal kell adnunk a hörcsögnek. Emellé naponta kínáljunk kerti növényeket, zöldségeket vagy csírákat. 1-3 naponta pedig biztosítsunk neki fehérjét – lehetőleg szárított rovarok formájában: lisztkukac, tücsök, sáska.

Egy ideális körülmények között tartott hörcsög nagyobb eséllyel lesz kezes és barátságos. Ha ügyelünk a fentiekre, hörcsögünk biztosan szép hosszú életet élhet velünk. Döntsünk felelősen, mielőtt állatot veszünk magunkhoz!

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.