Kezdőlap Zenei élet Á Sa Guitarre – Jaroussky, Garcia

Á Sa Guitarre – Jaroussky, Garcia

Az Erato/Warner két kiemelkedő művésze: a kontratenor Philippe Jaroussky és a gitáros Thibaut Garcia első együttműködésük keretében közel fél évezred dalirodalmából válogatva adnak elő dalokat.

Philippe Jaroussky és Thibaut Garcia CD-n és vinyl LP-n egyaránt megjelent közös albuma a XX. századi francia komponista: Poulenc daláról kölcsönözte a címét – de e dal mellett felcsendülnek Britten, Granados, Ramirez, Dilermando Reis, Rodrígez, Lorca, Fauré, Rossini, Bonfa, Schubert, Barbara, Mozart, Paisiello, Purcell, Giordani, Caccini, továbbá Dowland szerzeményei is.

A szerteágazó stílusú kompozíciók, melyek 1500-1600 fordulójától kezdődődően egészen a XXI. század elejéig reprezentálnak kompozíciókat és szerzőket, a két előadóművész egyéni válogatásán át mintegy csokorba fogják a dalirodalom négyszáz évének alkotásait. Olasz, angol, német, osztrák, francia, spanyol, brazil, argentin és Egyesült Államok-béli zeneszerzők ismert vagy a széles közönség előtt ismeretlen dalaiból is válogattak az előadók.

„Az album egy utazás különböző kultúrák, különböző földrészek, és különböző nyelvek között; de minden egyes darab egy külön világ önmagában.” – mondta el közös produkciójukról Philippe Jaroussky. Thibaut Garcia pedig így vallott róla: „Arra vállalkoztunk, hogy játsszunk a színek palettájával, hogy valami különlegeset hozzunk létre. Ezt az elhatározást követtük végig az albumon, és mindketten beletettük a szívünket is.

A zeneszerzők e széles skálája már önmagában is igazi zenei csemegévé teszi a kiadványt – de ehhez még társul az is, hogy kompozícióikat nem a megszokott előadásban hallgatjuk meg. Itt nem csak arról van szó, hogy napjaink egyik legnevesebb kontratenorja adja elő e dalokat – melyeket egyes esetekben más hangtípussal hallunk. (Egyébként Jaroussky tizenkét és hat évvel ezelőtt is készített már dallemezt XX. századi francia szerzők dalaiból.)

Hanem hogy itt a kíséret gitáron szólal meg: igaz, ez egy cseppet sem idegen a dalok szellemiségétől. Hiszen a reneszánsz vagy kora barokk szerzők esetében a lantot vagy a theorbát váltja ki egy másik pengetős – Mozart, Schubert, Rossini, vagy akár Poulenc zongorakíséretes dalainak korában pedig széles körben használt népi, illetve populáris hangszer volt a gitár, mellyel alkalmasint népdalokat is kísértek nemcsak a spanyol, de a délnémet és az olasz kultúrkörben is.

Ennek folyamodványaként aztán az ünnepelt kontratenor: Philippe Jaroussky és a felívelő csillagként berobbant gitárművész: Thibaut Garcia közös lemeze egyaránt tele van meglepetésekkel és élményteli pillanatokkal.

Komlós József JR