Kezdőlap Zenei élet Chopin: Etűdök, Scherzók – Rana

Chopin: Etűdök, Scherzók – Rana

A huszonnyolc esztendős olasz zongoraművésznő: Beatrice Rana az amerikai világcég exkluzív művészeként ötödik Warner Classics: albumán Chopin két közkedvelt teljes sorozatát adja elő.

Frédéric Chopin az 1830-as években pedagógiai célzattal írta meg 12 etűdjét – melyek azonban magas követelményeik és színvonaluk révén a zongorista szóló-repertoár állandó részeivé váltak. A lemez nagyobbik részét kitevő négy monumentális etűd pedig ezektől az esztendőktől elvezet bennünket a szerző kései korszakáig: az etűdöket 1833 és 1843 közötti tízéves időszakban komponálta Chopin – eltérő karakterekkel és hangulatokkal.

Ha nem is tartottak ilyen sokáig Beatrice Rana vadonatúj megjelenésének stúdiómunkálatai, melyeken ezt a két sorozatot mutatja be – de a felvételek mégis egy teljes esztendőn át húzódtak el a koronavírus világjárvány miatti lezárások miatt: a fiatal művésznő 2020 elején vette fel a 12 etűdöt, majd egy évre rá a négy scherzót is rögzíteni tudták hozzá.

Ha csúszott is a kivételes kiállítású deluxe CD-n és dupla vinyl nagylemezen egyaránt a boltokba kerülő album megjelenése, immáron a kezünkbe vehetjük és meg is hallgathatjuk az egyszerre fotogén megjelenésű és kimagasló kvalitású zongoraművésznő szóló produkcióit.

A kiérlelt darabokat Beatrice Rana koncerteken is játszotta korábban, és ezek kapcsán méltatta így a neves The New York Times kritikusa: „Beatrice Rana új mércét állított fel. A Chopin hangzást oly költőien és színesen tolmácsolta, hogy azt leírni sem lehet. Játéka kifinomult és ékesszóló a maga ragyogó teljességében.”

Nagyszerű előzmények és kíváncsi várakozás előzte meg tehát ezt a két sorozatot, melyek közül nem csak a sokfajta hangulati elemet felvonultató scherzók, de a nevét meghazudtoló módon sokszor különleges technikai nehézségeket támasztó etűdök – vagyis tanulmányok – is alaposan próbára teszik a zongoristák felkészültségét.

Ilyen jellegű gondokkal Beatrice Rana nyilvánvalóan nem kell, hogy számoljon, és minden érzékenységét és fantáziájának gazdagságát a darabok kibontásában csillantja meg. Amint azt az albumban leírta: számára Chopin művészete az olasz bel canto hagyományokat tükrözi egy szál zongorán előadva – s valóban éppúgy temérdek gondolatot, szépséget és drámát sűrít bele a miniatűr prelűdökbe, mint a nagyobb lélegzetű scherzókba.

Komlós József JR