Kezdőlap Hírek ELFOGTAK EGY EMBERCSEMPÉSZT BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

ELFOGTAK EGY EMBERCSEMPÉSZT BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

Őrizetbe veszik azt az olasz férfit, aki 23 illegális migránst szállított. A feltartóztatott határsértőket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján – 2021. október 8-án 5 óra 50 perckor Vaskút térségében intézkedés alá vontak egy gépjárművet, amelyet egy 53 éves olasz férfi vezetett. A rendőrök a jármű átvizsgálása során a raktérben 23 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​