Kezdőlap Kiemelt Idősek is biztonságban

Idősek is biztonságban

Bűnmegelőzési tanácsok a kecskeméti könyvtárban.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakelőadói az idősek világnapja alkalmából 2021. október 1-én a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban vagyonvédelmi és internetbiztonságról szóló bűnmegelőzési előadást tartottak.

A megyei könyvtár rendszeresen indít nyugdíjasok részére az internetes világ megismertetését célzó tanfolyamokat, melynek részeként visszatérően kapnak a hallgatók a rendőrségtől bűnmegelőzési tanácsokat.

Az interaktív program során Pestiné Zélity Brigitta c. r. őrnagy és Tanács László c. r. őrnagy az általános prevenciós tanácsok mellett bemutatták a kibertérben fenyegető veszélyforrásokat, valamint azok megelőzési lehetőségeit. A bűnmegelőzési délelőtt további részében vagyonvédelmi tájékoztatást kaptak a hallgatók, valamint a 112 általános segélyhívó működéséről, annak szabályos használatáról tájékozódhattak. A megszerzett ismeretekről végül egy játékos totóval adtak számot a bátrabbak.

Az aktív és érdeklődő résztvevők további kérdéseket tettek fel a szakelőadóknak, így végül szó esett az állatvédelemről, a felelős állattartásról, valamint a kábítószer-fogyasztás veszélyeiről is.

Az előadást hasznos kiadványokkal, szórólapokkal színesítették a rendőrök.

Tanácsok a közösségi oldalak biztonságos használatához:

  • „Erős” jelszavak használata

Ezt az alapvető szabályt nem pusztán a közösségi média, hanem minden online felületre csatlakozásnál érdemes betartani. A kis- és nagybetűket, speciális karaktereket, számokat is tartalmazó, megfelelően hosszú jelszavak nagyobb védettséget nyújtanak, azonban ugyanazon karakter-sorozat használata nem javasolt több felületen. Az interneten elérhetők, választhatók jelszókezelő programok vagy jelmondatok is.

  • Adatvédelmi beállítások ellenőrzése

Egy új profil létrehozása során a legfontosabb a személyes adatokkal kapcsolatos beállítások biztonsága. Javasolt ellenőrizni, hogy a posztokat csak azok lássák, akiknek szánták a tartalmat. A profilok részletes adataiba idegenek számára nem javasolt betekintést engedni, így az online bűnözők sem tudják felhasználni az adatokat a jelszavak kitalálásához, vagy ami még rosszabb: a személyazonosság duplikálásához, „ellopásához”. Ellenőrizzék rendszeresen a beállításokat, mivel a szolgáltatók időnként megváltoztathatják azokat!

  • Legyenek kétkedők, sok a netes átverés

Általános szabály, hogy ami túl jó, hogy igaz legyen, az általában átverés. Ezért, ha valaki új autót, számítógépet, vagy okostelefont ajánl valamilyen személyes információért cserébe (születési hely, idő, személyi igazolvány száma stb.), az szinte biztosan csapda. Ezeket az adatokat ne adják ki, illetve mielőtt másra bízzák személyes adataikat győződjenek meg az ajánlat vagy a személy hitelességéről!

  • Kerüljék a neten az idegeneket!

Egy csinos hölgy vagy úr üzenetet küldött valamelyik közösségi felületen? Ha nem ismerik az illetőt, nem találkoztak még vele, legyenek nagyon óvatosak. A kibertérben sok a rejtőzködő, illetve a hamis személyazonossággal rendelkező egyén, akik másokat manipulálnak, és olyan dolgokra veszik rá a felhasználókat, melyeket higgadt gondolkodás után nem tennének meg. Ha biztonságban szeretnének lenni, akkor csak olyan embereknek engedélyezzék, hogy kapcsolatba léphessenek Önökkel, akiket személyesen is ismernek.

Frissítsék rendszeresen szoftvereiket, és ügyeljenek eszközeik biztonságára!