Kezdőlap Állati Izsákon zárul a távlovagló és távhajtó OB

Izsákon zárul a távlovagló és távhajtó OB

2021.10.22-e és 24-e között IX. Kolon Kupa néven kerül megrendezésre a távlovagló és távhajtó szezon záró országos bajnoksága a Kiskunsági Nemzeti Park szívében, Izsákon, a Sárfehér SE rendezésében.

 A versenypálya a Kolon-tó festői környezetén megy keresztül, ahol a versenyzők 6 kategóriában mérik össze tudásukat. A távlovasok 100, 80, 60, 40 és 20 kilométeren indulnak, a távhajtók pedig 80 kilométeren versengenek a bajnoki címért. Mindezek mellett még gyermekfutamot is rendeznek.

A hétvége fontosságát jelzi, hogy ezen a megmérettetésen dőlnek el a bajnoki címek. A pálya útvonalát Bányai Béla és Kocsis Kálmán álmodták meg, akik többnyire sík, homokos erdei utakra kalauzolják a versenyzőket. A két, egymástól eltérő, 20 kilométer átmérőjű körben összesen 5 találkozási pont lett kijelölve. A verseny zavartalan lebonyolításáért Turcsán István versenyigazgató felel.

A mezőnyben felbukkan többek között Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó, aki 6 éves, Hála nevű lovával 80 kilométeren vág majd neki a távnak. Idén ez már a 7. versenye. Elmondása szerint egy sikeres kvalifikáció esetén jövőre már 100 kilométeren indulhat.

Olimpikonunk úgy nyilatkozott, hogy nem volt könnyű összeegyeztetni az élsporttal a lovaglást. A hazai rendezésű vb-n hetedik helyen zárt ami nem jelentett kvalifikációt a tokiói olimpiára így több ideje maradt a lóra, illetve saját felkészülésére.

Elmondása szerint a távlovaglás jól kiegészíti a cselgáncsot, mert a szabadban történő mozgás segíti a mentális felkészülésben, valamint a hosszú távok megkövetelik a kitartást, amit szintén magával tud vinni az edzőterembe. A lóval való kapcsolat pedig óriási figyelmet és fegyelmet követel, ezekre pedig óriási szüksége van a küzdősportban.

Izsák méltó helyszíne lesz a hétvégi eseménynek, hiszen ennek a történelmi lovas városnak 1055-óta van lovas kötődése és már a Tihanyi Apátság alapító okiratában is említik. Az előrejelzések szerint pedig az időjárás is támogatni fogja a várhatóan eredményes versenyhétvégét.

A rendezvény hivatalos sajtókommunikációját a Lovas Diadal Live TV végzi, a rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól.