Kezdőlap Események Ördögmuzsika és taliga-dél-alföldi néprajzi előadások

Ördögmuzsika és taliga-dél-alföldi néprajzi előadások

A Pásztortűz Egyesület szervezésében október 15-én, őszi és téli hagyományaink témakörben néprajzkutatók tartottak előadásokat a Kiskunhalasi Városi Könyvtárban. Végső István elnök, történész köszöntötte az érdeklődőket.

A magyar duda történetéről és az ő személyes kapcsolatáról Pál Istvánnal beszélt Nagy Gábor – néprajzkutató muzeológus (Makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum). Az ördögmuzsika és a pásztorok kapcsolata, és ennek a régi hagyománynak a továbbörökítése számos érdekes kérdést vetett fel az előadáson. Pál István palóc dudással való mesteré s tanítvány kapcsolata nagyon személyes volt. A sokak által tisztelt idős dudástól való gyűjtése most jelent meg CD-n, így a lemezbemutatója is megtörtént. Nagy Gábor furulyán és dudán is hallgatóság elé varázsolta az egykori pásztor és népi élet zenei világát.

Szikszai Zsuzsanna igazgató, néprajzkutató (Makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum) tartott előadása az őszi betakarítások hagyományaihoz és a teherhordó eszközökhöz kapcsolódott. A kerekes teherhordó eszközök és a Dél-alföld kapcsán számos érdekes példa merült fel. Az egykerekű eszközöktől eljutottunk a kerékpáron át a szekerekig. Nagyon közkedvelt volt a kubikosok által használt kerekes deszkaláda, amivel földet, homokot, kavicsot szállítottak a dél-alföldi kubikosok. Szegeden, Makón, Csongrádon, Szentesen, Békésen és a vidék többi településén a talicska mindennapos teherhordó eszköz volt. Emellett nagyon szép és különleges lovas kocsik történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.