Kezdőlap Kiemelt Őrizetben egy embercsempész, 81 határsértőt pedig feltartóztattak

Őrizetben egy embercsempész, 81 határsértőt pedig feltartóztattak

A Bács-Kiskun megyei rendőrök négy településen tartóztattak fel nagyobb létszámú migránscsoportokat, valamint elfogtak egy német férfit, aki 24 határsértőt zsúfolt be egy áruszállító rakterébe.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök 2021. október 2-án 22 óra 35 perckor Hercegszántó térségében 15, magát szír állampolgárnak valló külföldit tartóztattak fel. Röviddel később – október 3-án 2 óra 8 perc és 4 óra 20 perc között – újabb 42 határsértőt találtak Katymár, Bácsborsód és Balotaszállás területén. A csoportok tagjai pakisztáni, szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. Az illegális migránsokat az egyenruhások visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság járőrei 2021. október 3-án 0 óra 10 perckor Kiskunmajsa belterületén intézkedés alá vontak egy német honosságú járművet, amelyet egy német állampolgár vezetett. A rendőrök ellenőrizték a kocsi rakterét is, amelyben 24 külföldit találtak összezsúfolódva. Az illegális migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A 35 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe vették. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​