Kezdőlap Kiemelt Rendőrkézen egy román embercsempész

Rendőrkézen egy román embercsempész

Bács-Kiskun megye területén néhány óra alatt összesen 57 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök, valamint elfogtak egy embercsempészt.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. október 2-án 1 óra 15 perc és 5 óra 30 perc között 42 illegális migránst tartóztattak fel Katymár, Bácsalmás és Gara közigazgatási területén. A határsértők szír, szomáliai és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök a csoportok tagjait visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az 52-es számú főúton, Solt térségében 2021. október 2-án 5 óra 30 perckor a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei intézkedés alá vontak egy járművet, amelyet egy román állampolgár vezetett. Rajta kívül a kocsiban további 15 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A 24 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe veszik. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​