Kezdőlap Események TRANSCENDO

TRANSCENDO

Szávoszt Katalin, Ferenczy Noémi-díjas keramikus művész életmű adománya a Kecskeméti Katona József Múzeumnak

Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye

Óriási megtiszteltetés érte múzeumunkat, hiszen Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas és Gádor-díjas keramikusművész,az életművét magas szinten reprezentáló, 81 tételből (117 darabból) álló műtárgyegyüttest adományozott a Kecskeméti Katona József Múzeumnak.  Ezt az adományt, pontosabban annak jelentős részétaz október 24-én záródó TRANSCENDO című tárlaton mutattuk be.(A most be nem mutatott alkotások közé tartozik például a 2006-ban keletkezettVilágvallások c. sorozata is, melyet az egyik keresztény ikonográfiai vendégkiállításunkon szerepeltethetünk majd először nagyközönség előtt.) A bő fél évszázadot átfogó anyagban, mely az 1967-es diplomamunkájának egy elemétől (mázas porcelánból készült plasztikus falburkolat) egészen egy 2020-ban született grafikai kompozícióig (Körtés csendélet) terjed, szinte minden korszaka, rá jellemző tematika, anyag, illetve technika is képviseltetve van.

Szávoszt Katalin adományának hivatalos és ünnepélyes szerződésaláírásra szombat délután 15 órakor került sor a Cifrapalota Pávás termében. Egy életmű múzeumban való elhelyezése mindig garancia arra, hogy az adott művek szakértő kezekben, méltó bánásmódban részesüljenek és épségben megőrződjenek a jövő műkedvelő közönsége és kutatóiszámára. A művésznő sok-sok szállal kötődik a hírös városhoz, baráti, szakmai, családi kötelékek és emlékek fűzik Kecskeméhez. Mindamellett az ország egyik legjelentősebb képző- és iparművészeti gyűjteményeis komoly vonzerő volt a számára, ahol kiemelt figyelmet szentelünk a keresztény tartalmú alkotásokon túl a kortárs iparművészetre, így elsősorban a Kecskeméten is jelen lévő kerámiára, zománcra és textilre.

A szerződés aláírása után kötetlen beszélgetés zajlott, melynek során a művésznőt a kiállítás két kurátora, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a képzőművészeti osztályunk vezetője, valamint Osztényi Éva, művészettörténész muzeológus kérdezte az életművéről, kecskeméti kötődéseiről, alkotói korszakairól, s az ezek folyamán született alkotásairól.

A kiállítás még október 24-ig megtekinthető a Cifrapalotában, keddtől vasárnapig 10–17óráig.