Kezdőlap Gasztro A legényfogó gombapörkölt

A legényfogó gombapörkölt


A Szentkirályon élő Tóth István a Budai utcai Piaccsarnokban 1982 óta árul gombát. Maga a gombászás iránti szerelem és a róluk elsajátított tudás feleségének köszönhető, akit már kislányként megismertetett nagymamája ezzel a természet adta ajándékkal. Tőle kezdte el tanulni, melyik gomba milyen fajta, melyik az ehető, melyik a mérgező.
A piacon pedig tovább folytatta a tanulmányokat. Az akkor még dinnyével és őrölt paprikával kereskedő termelő, a frissen szedett, bevizsgálásra hozott gombákat tanulmányozta. Minden alkalommal egyre közelebb került a gombaismeret tudományához, mely nem volt könnyű, de sikeresen megtanulta. Az egyébként természetbarát Tóth István standján kifejezetten mezei gombákkal találkozhat az arra sétáló, úgymint a szegfű vagy más néven borsika gombával, őzlábgombával, fenyőtinoru vagy az érdestinoru gombával. Esetenként ősszel, ha az időjárás kegyes, az óriás pöfeteg is az asztalára kerül.
Nagy kedvence a szegfűgomba, mely szerinte a legízletesebb és egyben a legveszélyesebb is, már ami a szedését illeti. Ugyanis több olyan gombával is keverhető, mint a susulyka vagy a mezei tölcsérgomba, melyek elfogyasztása komoly egészségkárosodást okozhat. Ezért érzi ő is fontosnak, hogy a szabadban szedett gombát fogyasztás előtt minden esetben vizsgáltassuk be szakemberrel.
A gomba jól elkészítve, kenterbe verhet akár egy sertéspörköltet is. Tóth István ifjú szívét is egy nagyon finom gombapörkölttel rabolták el, melynek „titkos” receptje itt olvasható: „Végy bő pörköltlevet, adj hozzá annyi marék gombát, ahány adag ételt kívánsz készíteni. Főzd kb. 5-6 percig, majd szaggass bele aprószemű nokedlit, ami majd jól besűríti. Mikor a nokedli megpuhult, a gombapörkölt is elkészült. Igazi legényfogó!”
Puskás Tünde