Kezdőlap Gyerekek A világ vezető kerékpáros szervezetei a kerékpározás ösztönzését kérik a klímakonferencián résztvevő...

A világ vezető kerékpáros szervezetei a kerékpározás ösztönzését kérik a klímakonferencián résztvevő döntéshozóktól

A Magyar Kerékpárosklub is egyike annak a több mint 60 szervezetnek, akik az Európai Kerékpáros Szövetség vezetésével nyílt levélben szólítják fel a Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 konferencián részt vevő kormányokat, hogy kötelezzék el magukat a kerékpározás ösztönzése mellett. Növeljék jelentősen országukban a kerékpározók számát a globális éghajlati célok gyors és hatékony elérése érdekében. A nyílt levelet többek között a brit, holland, dán, német, francia, egyesült államokbeli szervezetek írták alá, de csatlakozott a legtöbb európai egyesület, valamint a UCI, a WWF és a kerékpáripart összefogó Cycling Industries Europe is.A világnak sokkal több mindennapi kerékpárosra van szüksége, ha le akarjuk küzdeni az éghajlatváltozást. Ha a kormányok nem tesznek gyorsabb és határozottabb lépéseket világszerte a közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében, akkor a jelenlegi és a jövő generációira egy sokkal ellenségesebb és kevésbé lakható világot hagyunk.

A közlekedés és áruszállítás CO₂-kibocsátása folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a zéró kibocsátású személygépkocsikra és teherautókra való átállás évtizedekig tart, és nem oldja meg az olyan egyéb problémákat, mint a közlekedési torlódások és a mozgásszegény életmód. Ennek ellenére a november 10-i COP26 Közlekedési Nap kizárólag a közúti járművek villamosítására összpontosít, mint a ma tapasztalható éghajlati válság megoldására.
Az ECF és szövetségesei úgy vélik, hogy a kerékpározás jelenti az emberiség egyik legnagyobb reményét a CO2-mentes jövőre. A kerékpár használata zéró kibocsátással jár, messzemenő pozitív társadalmi hatásokkal jár, és – ami a legfontosabb – olyan technológia, amely már ma is széles körben elérhető. A világ nem engedheti meg magának, hogy évtizedeket várjon arra, hogy a fosszilis tüzelőanyaggal működő autókat teljesen kivonják a forgalomból és azokat felváltsák az elektromos járművek. Sürgősen ki kell használnunk a kerékpározás által kínált megoldásokat, és radikálisan növelnünk kell a használatát.

A nyílt levél aláírói felszólítják a COP26-on részt vevő kormányokat és vezetőket, hogy vállaljanak kötelezettséget a kerékpározás részarányának jelentős növelésére hazájukban. Egyúttal közösen kötelezzék el magukat, hogy növelik a kerékpározás részarányát globális viszonylatban is. A levelet a COP26 előtt küldték el a kormányoknak és a közlekedési minisztereknek.

A Magyar Kerékpárosklub szerint – bár zajlanak kerékpáros fejlesztések – nem látszik, hogy a Magyarországra vonatkozó kibocsátáscsökkentési célok elérésében milyen szerepet kap a kerékpározás. A Nemzeti Energia- és Klímatervben nem szerepel a kerékpározás, de a városok biciklis közlekedés fejlesztéséről szóló céljai (ha egyáltalán vannak) sem érhetők el a változások mai ütemében. A kerékpározás előnyei hazánkban is gyorsan és költséghatékonyan kiaknázhatóak lehetnének, hiszen a lakosság 75%-a számára elérhető eszköz a bicikli, és a többség szívesen kerékpározna, ha javulnának a feltételei.

Jill Warren, az Európai Kerékpáros Szövetség vezérigazgatója azt mondta: „A kerékpározás ösztönzésén kívül nincs más reális módja annak, hogy a kormányok elég gyorsan csökkentsék a CO₂-kibocsátást ahhoz, hogy elkerüljék az éghajlati válság legsúlyosabb következményeit. A gyorsuló globális felmelegedés pusztító hatásainak mindenki számára világosnak kell lennie. A kerékpárhasználat növelése a legjobb módja annak, hogy gyorsan és tömegesen csökkentsük a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást.”

Henk Swarttouw, az Európai Kerékpáros Szövetség és a Kerékpáros Világszövetség elnöke szerint: „A kerékpározásnak a globális, nemzeti és helyi stratégiák alapkövének kell lennie a zéró szén-dioxid-kibocsátási célok eléréséhez. A COP26-on a kormányoknak el kell kötelezniük magukat arra, hogy mindenhol biztosítják a biztonságos és méltányos területet a kerékpáros közlekedéshez, valamint megoldják a szükséges finanszírozást és létrehozzák a jogszabályokat. A polgárok készen állnak a változásra; most a vezetőkön a sor, hogy tegyék lehetővé azt.”