Kezdőlap Kiemelt Elkészült Budapest egyik legnagyobb zöld fejlesztése – Átadták a revitalizált Rákos-patakot

Elkészült Budapest egyik legnagyobb zöld fejlesztése – Átadták a revitalizált Rákos-patakot

A Rákos-patak zuglói szakaszának revitalizációja Zugló Önkormányzatának egyik legnagyobb idei fejlesztése mintegy egymilliárd forint értékben. A fejlesztés három ütemben valósult meg; ebből az egyik szakasz, a Mogyoródi út–Egressy út közötti a Fővárosi Önkormányzat 2013-ban elindított TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával. Az átadón Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth Csaba, Zugló polgármestere is részt vett.

Hosszú évek tervezése és előkészítése után áprilisban kezdődhetett meg a Rákos-patak zuglói szakaszának revitalizálása. A patak sokáig méltatlanul elhanyagolt területe volt Zuglónak és tulajdonképpen egész Budapestnek, csatornaként funkcionált. Pedig a Rákos-patak Budapest második leghosszabb vízfolyása, 44 km hosszú. A partja adja magát, hogy egy jelentős rekreációs hely lehessen. Azonban nem csak a partot kellett rendezni, hanem a patak medrét is. Korábban betonlapokkal volt kibélelve és mindent beledobáltak, az autógumiktól, a hűtőig, még fél autót is kellett belőle kiemelni.  A felújítás során kiszedték a betonlapokat és kövekkel burkolták a patakot, a meredek rézsűk helyett pedig lankásabbá tették a medret, hogy így állítsák vissza természetközeli állapotába.

A fejlesztés három ütemben valósult meg. Először a Bartl János utca–Egressy út közötti 400 méteres szakasz készült el. Ezt a lakóparkot építő beruházóval 2017-ben kötött területrendezési szerződés keretében sikerült felújítani. A Szugló utca–Bartl János utca közötti második szakasz esetében a meder rendbetétele, ami közel 115 millió forintos fejlesztés – a Termál Zugló lakóparkot építő Cordia ingatlanfejlesztővel kötött településrendezési szerződés keretében – két részre bontva valósulhatott meg.

A Rákos-patak Egressy út–Mogyoródi út közötti, 400 méter hosszú patak menti sáv a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának keretében újult meg. A projekt 470 millió forintba került, amelyből 170 millió forintot tesz ki Zugló Önkormányzatának saját forrása, 300 millió forint pedig a fővárosi pályázati forrásból érkezett.

Nagy öröm nekem, hogy amit a 2014-es kampányban megálmodtunk, az most megvalósult és hogy a főváros támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy a Rákos-patak Budapest első zöld patakja legyen” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, majd hozzátette: “Sajnos az elmúlt évtizedekben a város és a város vizei közötti kapcsolat megszakadt, legyen szó a Dunáról vagy éppen a városi patakjainkról. Ezt a kapcsolatot újra vissza kell állítanunk. A tervezési munkával végezni tudtunk az előző ciklusban és nagyon örülök, hogy Horváth Csaba polgármester továbbvitte ezt a projektet és a főváros TÉR_KÖZ pályázata tudott ehhez forrást biztosítani.”

Az említett szakaszon egy 185 négyzetméteres térkő-burkolatú fogadótér és 1350 négyzetméteres szórt burkolatú sétány is létesült. A patak bal partja napelemes térvilágítást kapott, a területen 29 padot, 6 napozóágyat, 25 hulladékgyűjtőt, 6 kerékpártámaszt és 2 ivókutat helyeztek el, és a zöldfelületet is bővítették. A több mint 2000 négyzetméternyi területre közel 100 fát, valamint tízezer évelő növényt és cserjét telepítettek és 13 ezer négyzetméter felületet gyepesítettek.

A zöld Zugló egyik legfontosabb projektje, hogy a Rákos-patak, ami korábban egy csatorna volt, patakként újuljon meg” – nyilatkozta Horváth Csaba. “Ezzel a beruházással Budapest egyik leghosszabb vízátfolyását természetközeli állapotban adhatjuk vissza a zuglóiaknak” – tette hozzá Zugló polgármestere.

A patak revitalizációjának elkészültét egész napos családi programokkal, Farkasházi Réka és a Tintanyúl valamint Vastag Tamás koncertjével ünnepelték meg szombaton a Mogyoródi úti Sportpályán. Külön attrakció volt Schirilla György. A jeges Duna átúszója ezúttal a Rákos-patakban mártózott meg.

Az erről szóló videót ITT tekinthetik meg!

A szalagátvágás után újrahasznosított, könnyen lebomló papírból készült kívánsághajókat úsztattak le a patakon a résztvevők.