Kezdőlap Karrier Eredményesa járványügyi védekezés a Neumann János Egyetemen

Eredményesa járványügyi védekezés a Neumann János Egyetemen

Szövegdoboz: Eredményesa járványügyi védekezés a Neumann János Egyetemen

A jelenléti oktatás és a személyes vizsgáztatás lehetőségének fenntartása az elsődleges cél a kecskeméti Neumann János Egyetem oktatásszervezésében. Az intézmény vezetése folyamatosan elemzi a járványügyi adatokat, ezért már a nyáron döntöttek arról, hogy a tanévet a kötelező maszkviselés előírásával kezdik meg. Az intézmény dolgozóinak 90% fölötti, és a diákok 70%-ot meghaladó átoltottsága egyelőre nem indokolja a további korlátozások bevezetését.

Már a nyár végén elrendelték a kötelező maszkviselést a Neumann János Egyetem valamennyi épületében, így a tanévkezdésre érkező diákok is csak maszkban tartózkodhatnak az egyetem területén. A fokozott intézkedést az egyetem vezetése a hallgatók és oktatók biztonsága érdekében vezette be, amelynek kiemelt célja az is, hogy mindent megtegyenek a jelenléti oktatás és vizsgáztatás feltételeinek biztosítása érdekében. A felsőoktatási intézmény közösségi tereiben, előadótermeiben  és az irodákban is kötelező ez a fajta védekezés, amennyiben többen tartózkodnak a helyiségben. Az egyetem vezetése a pandémia kapcsán több anonim felmérést is készített, amely kimutatta, hogy a dolgozói átoltottság több mint 90%-os, azaz 10-ből 9 kolléga rendelkezik a védekezés szempontjából kulcsfontosságú oltás valamelyikével. A hallgatói átoltottság 71%-kal szintén az országos átlag feletti. Bíztató, hogy akérdőívekben adott visszajelzések alapján az oltatlan hallgatók többsége is tervezi valamely oltás felvételét.

Az egyetem épületeinek fenntartásáért felelős KEDO Zrt. a járványhelyzet alapján kialakított, egyedi munkarendben végzi a közösségi terek, tantermek, valamint a mosdók tisztán tartását, és a biztonsági szolgálat támogatásával gondoskodnak az épületbe érkezők kötelező kézfertőtlenítéséről.

Érdekesség, hogy az egyetem oktatói nemcsak folyamatosan nyomon követik a nemzetközi és helyi járványügyi adatok alakulását, de számítási módszerekkel is modellezik a pandémia dinamikáját, ésmatematikai képletekkel is próbálják igazolni a vírus terjedése és az oltás által igazolt védettség közötti összefüggéseket.