Kezdőlap Gasztro Hévíz télen is vár…

Hévíz télen is vár…

Hévíz hazánk egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb turisztikai célpontja ma is. A Balaton-közeli kisváros elsősorban gyógyvize miatt nagyon keresett több száz éve, de az ott töltött napok alatt más értékeit is szívesen felfedezik a turisták, illetve a gyógyulni vágyók. A hévízi termelői piacon és a helyi vendéglátóhelyek között is találhatnak kedvükre való különlegességeket.

Hévíz tele megannyi értékkel

A Hévízi-tó története több mint 220 évre tekint vissza.

Hévíz neve hallatán azonnal az egyedülálló Termáltó (Tófürdő) jut eszünkbe. Méltán, hiszen világszerte csodájára járnak a különleges, természetes medrű melegvízű tónak, mely nagyon sok betegségre gyógyír, sőt még a post-covid szindrómára is segítséget jelenthet.

A Hévízi-tó története több mint 220 évre tekint vissza. A közel negyven méter mély tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja. A tavat évente több százezer gyógyulni és feltöltődni vágyó turista keresi fel. A „Gyógytó” a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termál tava, mely testet és lelket egyaránt feltölti.

A Tó már megjelenésében is vonzó. A simogatóan lágy termálvízben színpompás tavirózsák között fürdőzhetnek a vendégek, miközben számos egészségügyi problémájukra kapnak gyógyírt, vagy egyszerűen csak relaxálva a vízben testileg-lelkileg feltöltődnek. A Hévízi-Tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait.

A 32-34°C-os gyógyvíz ideális hőmérsékletű a test számára. A hévízi gyógyvíz vízösszetétele bizonyítottan gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású. A vízmélység miatt a vízben való úszás/lebegés során az izomzat teljesen el tud lazulni, az ízületeket tökéletesen lehet tehermentesíteni. A gyógyvízre épülő fürdőkomplexumban nemcsak a gyógyulni vágyók találják meg számításukat a többféle kényeztető hévízi gyógykúrák által, hiszen az élmény részében bárki feltöltődhet, ellazulhat a nehéz mindennapok után, szaunázni, szépülni, frissülni lehet a Festetics Fürdőház részben. És nem utolsó sorban a post covid tünetek enyhítésére és megszüntetésére is javasolt a Gyógytó.

A személyre szabott programok többféle kezelést tartalmaznak, és a folyamat során biztosított a szakorvosi konzultáció és kontroll.

Segítség a szabadidő eltöltésében

Amennyiben sétálni, biciklizni stb. támad kedvünk Hévízen a fürdőzés után, a belvárosban található Tourinform Iroda kollégái készséggel állnak a vendégek rendelkezésére. Lehet biciklit bérelni, információt kapni, sok kiadványból lehet választani, ami ingyenesen elvihető.

Kiváló szálláshelyek és látnivalók Hévízen – és a helyi piac

Hévízen szálláshelyek sokaságából választhatnak az érdeklődők, ahonnan könnyen elérhetik a méltán népszerű Gyógytavat.

A kisvárosban eltöltött napok alatt aktív kikapcsolódás is választható különböző túrák és mozgásformák által. Ugyanakkor kellemes kikapcsolódást nyújt a hamarosan felújításra kerülő helyi piacon- a helyi portékákat, finomságokat, kézműves termékeket kínáló árusítóhelyek meglátogatása, illetve az ott való nézelődés és vásárlás is.

A fürdőhöz közeli termelői piacon a régi idők hangulatát idézik meg. Egészséges, saját termelésű házi termékeket kínálnak a termelők, köztük például Lóki Ferencné őstermelő: a sokak által ismert és kedvelt őstermelő Hölgy diót, saját termelésű friss zöldségeket, tradicionális és egészséges őszi birsalma sajtot, saját készítésű savanyúságokat, burgonyát, háztáji termékeket kínál immár 10 esztendeje. Lókiné Gyöngyike csütörtökön és szombaton várja vásárlóit a hévízi piacon.

A hévízi termelői piacon többek között évek óta jelen van Nagykanizsáról érkező Bicsák Jenő, aki a hét három napján, kedden, csütörtökön és szombaton kínálja a friss, elsősorban hazai zöldségeket és gyümölcsöket. Szívvel-lélekkel, versenyképes árakon adja ízletes és szép portékáit. A választékát a 40-50 féle állandó zöldségkínálat határozza meg, de a szezonális gyümölcsök sem hiányozhatnak pultjáról. A választékát ezen felül jelenleg a szaloncukrok teszik teljessé, melyek szintén különlegesek és jó minőségűek. További különlegességként az Univer Erős Pistás szaloncukrát emelhetjük ki Jenő pultjáról, melyek ízükben páratlanok.

Jenő elhivatott a magyar termékek iránt. Számos hazai partnerrel kötött együttműködést, így szinte egész éven kínál hazai finomságokat a hévízi piacon is. Vásárlói köre színes, a helyi lakosok mellett a hazai és külföldi turisták is szívesen vásárolnak vonzó és szezonjellegű finomságaiból. A közösségi médiában is jelen van, a Facebookon „Zöldség sziget a hévízi piacon” oldalán rendszeresen hirdet játékokat is a vásárlók számára.

A termelői piac árusai közül mindenképpen meg kell még említeni Novák Attila és Ott Zoltán méztermelőt, aki ízletes és egészséges mézeket kínál. A méz a tél közeledtével, és a járványhelyzet miatt mindenképpen fontos szerepet kap, tele van vitaminokkal, mindennapi fogyasztása erősíti az immunrendszert. A Novák Méhészet tradicionális módon, generációk óta, szívvel-lélekkel dolgozik vásárlóiért és a helyi lakosokat valamint a vendégeket is magyarázattal és nagy tudással látja el-amennyiben kérdés merülne fel.

Az Ottné féle házi finomságok között még szerepel a méz mellett a hidegen sajtolt olaj, házi lekvárok, házi szörpök és savanyúságok, palánta kínálat is.

Vendéglátás és gasztronómai Hévízen

Borda László Római Pincéjét Egregyen, amely egész évben nyitva van.

Hévízen a vendéglátás terén is első osztályú kiszolgálásban lehet részünk. A kávézók közül kiemelhetjük Karádi Szabolcs Macchiato Caffe-ját a Széchenyi utcáról, a vendéglátóhelyek közül a Sziklakert éttermet- Illés László vezetésével, a Rózsakert Restaurantot a Fürdő tőszomszédságában-ahol finom fagylalttal is kedveskednek a város vendégeinek!

Illetve Borda László Római Pincéjét Egregyen, amely egész évben nyitva van. Bárhová is térünk be, garantáltan elégedetten és jóllakottan távozunk.

Alföldi Régió Magazin