Kezdőlap Egészség Hogyan válasszunk citrusprést a konyhába?

Hogyan válasszunk citrusprést a konyhába?

Így gondoskodhatunk a megfelelő vitaminpótlásról

Budapest, 2021. november 5. – Ősszel és télen különösen fontos a vitaminban gazdag italok fogyasztása, hiszen a szervezetünknek támogatásra van szüksége ahhoz, hogy sikeresen vegye fel a harcot a baktériumokkal és vírusokkalszemben. „Ebben segítségünkre lehet egy otthoni citrusprés, amivel pillanatok alatt igazi gyümölcslevet készíthetünk magunknak a zamatosabbnál-zamatosabb déli gyümölcsökből” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere.

A hidegebb hónapokban sokan előszeretettel vásárolnak 100%-os gyümölcsleveket. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezek nem egyenlőek a frissen facsart gyümölcslevekkel. És bár hivatalosan nem tartalmaznak tartósítószert, mégis szükség van a „csírátlanításukra”, amit általában a tejhez hasonlóan pasztőrözéssel, vagyis melegítéssel végeznek el. Bár ez az élelmiszer-technológiai folyamat kétségtelenül hozzájárul ahhoz, hogy a baktériumok és a különféle mikroorganizmusok elpusztuljanak, ezzel az eljárással sajnosa gyümölcslevek vitamintartalma is csökkenhet.

„Az otthon elérhető gyümölcsökből, így például a mandarinból, citromból és narancsból készített frissen facsart gyümölcsök ugyanakkor magas vitamintartalommal rendelkeznek, hiszen azokat közvetlenül a gyümölcsökből nyerjük ki, a facsarás után” – hangsúlyozta a Sage termékmenedzsere. A megfelelő citrusprés kiválasztása természetesen nem könnyű, hiszen számtalan termék létezik a piacon.

Alapvetően két fontos szempontot érdemes szem előtt tartani. Az egyik a teljesítmény, hiszen minél nagyobb teljesítményű egy készülék motorja, annál hatékonyabban tudja „kifacsarni” a citrusféléket. A másik pedig a készülék kivitele. „Érdemes nemesacél-fémötvözet kivitelű citrusprés mellett dönteni, ugyanis ezek strapabírók, másfelől pedig a rozsdamentes acél meggátolja a baktériumok elszaporodását, ennek köszönhetően a készüléknek nem lesz kellemetlen illata, ha hosszabb ideig nem használjuk” – tette hozzá a Sage termékmenedzsere. A citruspréseknél emellett érdemes olyan változatot választani, amelyik rendelkezik biztonsági kapcsolórendszerrel, így üzemeltetés közben is tökéletes biztonságot nyújt, mert a nem megfelelően összeállított készüléket nem engedi bekapcsolni. Ezáltal pedig segít elkerülni a konyhai baleseteket.

Egy jó minőségű, masszív citrusprés éveken keresztül hasznos segítőtárs lehet a konyhában a finomabbnál-finomabb gyümölcslevek elkészítésében. Egy pohár friss narancslénél pedig nehezen lehetne elképzeli finomabb frissítőt az őszi vitaminfeltöltés idején!