Kezdőlap Kecskemét Budapest Mazars: jövőre megváltozik a brit állampolgárok jogállása

Mazars: jövőre megváltozik a brit állampolgárok jogállása

2021. november 12., Budapest – A brexit miatt december 31-én érvényüket vesztik a Nagy-Britannia és Észak-Írország állampolgárai részére kiadott EGT-állampolgár-regisztrációs igazolások – figyelmeztetnek a Mazars szakértői. Az érintett magánszemélyeknek már csak december 31-ig van lehetőségük kedvező eljárás mellett nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezni.

Az egyesült királyságbeli állampolgársággal rendelkező magánszemélyek részére korábban a lejárati idő nélkül kiállított Európai Gazdasági Térség (EGT-) állampolgár-regisztrációs igazolás, valamint az állandó tartózkodási kártya a brexitet követő átmeneti időszakig, de legfeljebb 2021. december 31-ig érvényes.

„Az érintettek az év végéig kedvező eljárás mellett kérhetik a nemzeti letelepedési engedély kiadását. Fontos figyelembe venni, hogy a kérelmet az illetékes hatóság harminc napon belül bírálja el” – mutatott rá Szmicsek Sándor, a Mazars partnere.

A kérelem beadására vonatkozó, közelítő jogvesztő határidő miatt a Mazars szerint a munkáltatóknak érdemes időben egyeztetniük az egyesült királyságbeli állampolgársággal rendelkező munkavállalóikkal, hogy megtették-e a szükséges lépéseket a magyarországi tartózkodásuk és munkavállalásuk zavartalan folytatása érdekében.

A tartózkodási szabályok

Fő szabály szerint a bejelentett magyarországi lakóhellyel rendelkező, egyesült királyságbeli állampolgár, illetve harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagja folyamodhat nemzeti letelepedési engedélyért, ha a többi törvényi feltételnek megfelel.

Magyarország a Kilépési regállapodásban foglaltakra figyelemmel ugyanakkor lehetőséget biztosít a nemzeti letelepedési engedély megszerzésére azon brit és északír állampolgárok számára, akik bejelentett magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek ugyan, de hitelt érdemlően igazolják, hogy 2021. január 1. előtt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodtak.