Kezdőlap Zenei élet Metallica: The Black album – remastered

Metallica: The Black album – remastered

Az elmúlt 30 év egyik legnagyobb példányszámban eladott albuma – amely több mint 30 millió példányban kelt el világszerte: 30 éves a Metallica legendás fekete albuma! Az évforduló kapcsán az Universal hanglemezkiadó elkészítette az újrakevert változatot és egy különleges feldolgozás-album is, megjelent különlegességekkel.

A zenekar Fekete Albumként elhíresült, Metallica című ötödik albuma volt az első olyan megjelenésük, ami tíz országban is a toplisták első helyéig kúszott. Az Enter Sandman, a The Unforgiven, a Nothing Else Matters, a Wherever I May Roam és a Sad But True pedig megnyitotta előttük a stadionturnék kapuját, bekerültek a rádiókba és az MTV is folyamatosan játszotta a klipjeiket. A The Rolling Stone szerint egyike minden idők 500 legjobb albumának, a világ egyik legnagyobb piackutató cége, a Nielsen szerint pedig megjelenése óta nem volt olyan album egyik zenei műfajban sem, amelyből többet adtak volna el – és persze Grammy-díjat is kapott érte James Hetfield és zenekara.

Az évforduló alkalmából kiadták a Fekete Album újrakevert változatát, több formátumban: a dupla LP, szimpla és 3 CD-s változat és a digitális megjelenés mellett egy Super Deluxe Box Set is készül majd. Ebben igazi különlegességeket találhatnak a rajongók: demók, interjúk, élő felvételek, klipek, kulisszatitkok is felfértek az 5 LP-re, 14 CD-re és 6 DVD-re. Mindezek mellett pedig egy 120-oldalas, keménykötésű könyv, turnérelikviák, gitárpengetők és dalszövegek is találhatók a giga-dobozban. Az új változatok közül többet is megjelentettek előzetesen, köztük eddig soha ki nem adott koncertfelvételeket is.

Az újrakiadással egy időben egy feldolgozás-albumot is kapunk, amelyen eddig sosem hallott verziókban csendül fel a harmincéves album tracklistje. Hű lenyomata annak, hogy mekkora hatással volt a Metallica a teljes, modern zenei életre, és hogy milyen óriási mérföldkő volt ez a lemez: a The Metallica Blacklist nevet viselő lemezen ötvennél is több, a lehető legkülönbözőbb kulturális és zenei háttérrel rendelkező előadó tiszteleg a Metallica munkássága előtt. A rajta szereplő 53 feldolgozásban többek között St. Vincent, Miley Cyrus, Juanes, a Weezer, J Balvin, a Volbeat Phoebe Bridgers, Elton John és az IDLES mutatják meg, milyen hatással volt rájuk az a 12 dal, amely a Fekete Albumon szerepel. Vannak közöttük olyanok, akikkel a zenekar együtt turnézott, és olyanok is, akik fiatalabbak, mint a Metallica-album. A The Metallica Blacklist bevételeit ráadásul 100%-ban jótékony célokra fordítják: minden letöltésből, streamből és fizikai eladásból származó összeg jótékonysági szervezetekhez kerül, köztük a Metallica saját, All Within My Hands alapítványához is.

Ez a kiadvány digitális, 4 CD-s és 7 LP-s változatban jelenik meg.

A Metallica – Metallica és a The Metallica Blacklist elérhető minden digitális platformon. (A Fekete Album fizikai formátumai a digitálissal egyidőben, míg a The Metallica Blacklist október 1-én jelent meg.)