Kezdőlap Diákélet Új innovatív vésőgenerációk fejlesztése

Új innovatív vésőgenerációk fejlesztése

Új innovatív vésőgenerációk fejlesztése
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00148

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00148 azonosító számú, „Új innovatív vésőgenerációk fejlesztése” című projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-1.1.2-PIACI-KFI pályázati program finanszírozásában valósul meg. A projekt 564.253.987.- Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg a Hilti Kft. és a Neumann János Egyetem alkotta konzorciumban. A betonbontásra alkalmas vésőszerszámok gyártási ágazatára is jellemző, hogy több jelentős piaci szereplő van jelen, akik innovatív fejlesztésekkel próbálják a piaci szerepüket megtartani, illetve részesedésüket növelni. Ahhoz, hogy a Hilti Szerszám Kft. is eredményesen tudjon e versenyben a konkurenseivel lépést tartani, illetve, hogy a kecskeméti gyár gyártási volumenét is növelje, elengedhetetlen az új, és már piacon lévő termékek folyamatos fejlesztése. A Hilti és a Neumann János Egyetem közös együttműködésében megvalósuló termékfejlesztés fő vezérfonala maga a bontószerszám. Ennek tulajdonságai (pl. működési mechanizmusai, teljesítménye) hatással vannak a működtető gép üzemeltetésére is. A gépnek és szerszámnak, mint rendszernek együttesen kell teljesíteni a vevők elvárásait, megkönnyíteni munkájukat és ez által növelni azok elégedettségét. A vevői igények az egyre növekvő gépteljesítmény felé mozdulnak el, amely igényt a Hilti alapjában véve képes szerszámgépeivel teljesíteni, de a teljes rendszer fejlesztése a vésőszerszámok fejlesztését is szükségessé teszi. A vevők, a hosszú évek során kialakult szerszám-élettartammal kapcsolatos elvárásaikra a növekvő gépteljesítmények mellett is igényt tartanak, így a magyarországi gyárnak, és azon belül az Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékkel együtt dolgozó fejlesztési csapatnak a szerepe, a bontószerszám-fejlesztésben csúcsosodik ki a projektben. Feladatunk, hogy a szerszámgeometria és a gyártási technológia fejlesztésével alkalmassá tegyük a szerszámokat az új generációs gépekben való működésre és támogassuk a rendszer optimalizálását a robusztusság, a teljesítmény, az élettartam és bekerülési költség tekintetében. A projekt három fő szakaszra bontható. Az első szakaszban, a rendszer működését térképezzük fel, melyhez célirányos tesztmódszereket dolgozunk ki, valamint a jelenleg is elérhető technológiák és alapanyagok pontos egymásra hatását vizsgáljuk.

A projekt ezt követő lépése a konkrét termékfejlesztés. Ez iránymutatást jelent az újonnan kidolgozott termék alapanyagra, geometriára, gyártástechnológiákra és tesztmódszereire vonatkozóan. Ezzel úgymond megújítva a meglévő termékcsaládunk geometriáját, tulajdonságmódosító gyártástechnológiáját, valamint vizsgálati és tesztelési profilját. A harmadik csoportba tartozó feladatok célja, a szériagyártásra való érettség bizonyítása. A Hilti, mint prémium termékeket gyártó és forgalmazó cég, a piacra kerülés feltételeként szabja meg a stabil és fenntartható termékminőséget. A kecskeméti Hilti gyár is a szériagyártás feltételeként szabja meg a stabil gyártási
környezetet, ami hosszútávon garantálja a tervezett gyártási költségekkel gyártott magas minőséget. Ezért a termékfejlesztés végén előálló új terméket, és a hozzá tartozó gyártási környezetet is validálni kell.