Kezdőlap Gazdaság

A sikeres pályázatoknak és a civil szervezetekkel történő együttműködésnek köszönhetően folyamatosan fejlődik Fülöpjakab, ahol jelenleg is több projekt végrehajtása zajlik. Bodor Sándor polgármester büszkén tekint arra, hogy az elmúlt 2 évben mintegy 173 millió forintnyi pályázati forrás érkezett a településre, ahol több nagy volumenű beruházást is megvalósítottak az elnyert támogatásból.


A Magyar Falu Program keretében megvalósított projektek

A Magyar Falu Program keretében önkormányzatunk a tavalyi esztendő során megújította az orvosi rendelőként funkcionáló ingatlant. A beruházás keretében az orvosi rendelő épületén elvégeztük az összes homlokzati nyílászáró cseréjét, a homlokzatok hőszigetelését, valamint a födémek hőszigetelését, az idei évben pedig az épület tetőjenek cseréjét valósítottuk meg. Szintén a Magyar Falu Programban hajtottuk végre a Napsugár óvoda épületének tetőcseréjét, valamint az óvoda épületén megtörtént a régi faablakok cseréje, a homlokzat hőszigetelése, a födémek hőszigetelése, a radiátorok termosztatikus szelepekkel történő felszerelése, a napelemes rendszer telepítése, valamint az akadálymentesítés megteremtése is. A „Temetői infrastruktúra fejlesztése” során pedig megtörtént a temetőben a járda kiépítése. Beszereztünk továbbá egy MTZ traktort, amely a bel – és külterületi útjaink karbantartásához nyújt majd segítséget.

Civil szervezetek pályázatai


A településen működő civil szervezetek ugyancsak sikeresen pályáztak, s ennek köszönhetően főként kulturális programok megvalósítására nyertünk forrást. Itt említeném meg, hogy sikerült megtartani a rendezvényeinket – a falusi lakodalmat, az augusztus 20-ai ünnepséget, valamint a falvak éjszakáját –, amelyeket komoly érdeklődés kísért. A polgárőrség pedig a kamerarendszer
bővítésre nyert pályázatot, amiből kiépült egy zárt láncú, rendszám azonosítóval elletott rendszer, amely működtetése sokkal nagyobb biztonságot nyújt az itt élőknek.

Inkubátorház fejlesztése

Önkormányzatunk a Fülöpjakabi Községgazdálkodási Korlátolt Felelősségű Nonprofit Kft.-vel, valamint a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal konzorciumi formában gépgyártó üzemi, illetve élelmiszeripari feldolgozás funkciót ellátó inkubátorházat szeretne létrehozni. A projekt közös célja, hogy a helyi vállalkozások bővüljenek, fejlődjenek, továbbá a betelepülő vállalkozások az inkubációs időszak alatt annyira megerősödjenek, hogy a telephelyi és menedzsment funkcióik hozzájáruljanak a foglalkoztatottság, valamint a GDP növeléséhez. A pályázat megvalósítása keretében egy közel 1100 négyzetméter alapterületű 8 m belmagasságú, vasbeton szerkezetű új temperált üzemcsarnok fog létesülni, 150 négyzetméter alapterületű hűtőkapacitással, illetve szociális blokkot és irodákat is kiépítenénk a létesítményben. Az épülő inkubátor háznál a közelmúltban többlet költség igényt kellett benyújtanunk, mert nem volt elég az elnyert összeg és Magyarország Kormánya 53 millió forinttal járult hozzá a projekt megvalósításához. Az inkubátorházat reményeink szerint 2022 márciusától vehetik igénybe a vállalkozások.

Jövőbeli tervek


A Fülöpjakabon élők régi vágya, hogy a település nagyszabású rendezvényeit méltó helyszínen tudjunk megrendezni, mert jelenleg nincs olyan helyiségünk, amely alkalmas lenne akár 100 fő befogadására. Benyújtottunk egy pályázatot, amely a faluház nagytermének kialakítására irányul, és amennyiben sikeres elbírálásban részesül, a megvalósítást követően újabb programokkal bővítenénk a rendezvényeink palettáját. A Belügyminisztérium által kiírt pályázaton pedig a település utcáinak újra aszfaltozására nyertünk forrást, amelyből a jövő esztendő folyamán újítanánk fel Fülöpjakab több utcáját is.