Kezdőlap Kiemelt ELFOGTAK KÉT EMBERCSEMPÉSZT ÉS TÖBB MIGRÁNSCSOPORTOT TARTÓZTATTAK FEL BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

ELFOGTAK KÉT EMBERCSEMPÉSZT ÉS TÖBB MIGRÁNSCSOPORTOT TARTÓZTATTAK FEL BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN

A Bács-Kiskun megyei rendőrök két belga embercsempészt vettek őrizetbe és 32 illegális migránst tartóztattak fel.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. december 8-án 22 órakor Kelebiánál 19 illegális migránst, majd 22 óra 50 perckor Katymárnál 13 határsértőt tartóztattak fel, akik szír és afgán állampolgároknak vallották magukat.

A megye rendőrei 2021. december 9-én 2 óra 35 perckor egy német rendszámú gépjárművet ellenőriztek Balotaszállás térségében. A gépkocsit egy 37 éves belga nő vezette, rajta kívül a járműben egy 33 éves belga férfi és 12 – magukat afgán állampolgárnak valló – személy tartózkodott.

Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A két külföldit előállították a rendőrök és őrizetbe veszik. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást velük szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a letartóztatásuk indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő