Kezdőlap Fejlesztés KECSKEMÉTI KONZERV KFT.-Elkészült az új, impozáns látványt nyújtó raktár

KECSKEMÉTI KONZERV KFT.-Elkészült az új, impozáns látványt nyújtó raktár

A szélsőséges időjárási körülmények miatt jelentős termékkiesést szenvedett el az évek óta magas színvonalon működő Kecskeméti Konzerv Kft., amely hatékony munkaszervezéssel igyekezett felvenni a harcot a „természet erőivel” szemben. Jó hír viszont, hogy a használatbavételi engedély megszerzése után hamarosan átadásra kerül a kiváló minőségű csemegekukorica és zöldborsó feldolgozásában Európa piacvezető gyártói közé tartozó vállalat új, impozáns, 9000 négyzetméteres raktára a gyár telephelyén. A cég ügyvezető igazgatója, Kovács János értékelte az idei esztendőt.


Termékkiesést okozó kedvezőtlen időjárási viszonyok

Vállalatunk, mint minden esztendőben, így 2021-ben ugyancsak maximálisan felkészült a szezonra, és az üzleti tervben megfogalmazottak szerint nagyságrendileg hasonló volumenben gondolkodtunk, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy mintegy 18 millió doboz zöldborsó konzerv előállítását terveztük, és mintegy 105 millió félkilós kiszerelésű egységnyi csemegekukorica gyártását irányoztuk elő. Tavasszal még megalapozottan reménykedtünk abban, hogy a 2020 évvégén elkezdett fejlesztések következtében idén több terméket fogunk előállítani, mint az előző évben. Ennek az üzleti tervünknek a megvalósításához idejében megkötöttük a mezőgazdasági termelőkkel a szerződéseket, és ennek a tervnek a szellemében történt a késztermékek értékesítése is, részben a korábbi hagyományos partneri körnek, részben pedig az új partnereinknek. Az idei évben tapasztalt szélsőséges időjárás azonban sajnos minden alaptermeltetési elképzelésünket keresztülhúzta, így ennek köszönhetően a zöldborsó tekintetében mintegy 10 %-os, míg a
csemegekukoricát illetően közel 25 %-os termékkiesést szenvedtünk el. Ennek következtében az előállított termékeket csak drágábban tudtuk előállítani, és valószínűleg a szállítási volumen tekintetében is csalódást okoztunk partnereinknek, de az időjárás extrémitása rajtunk kívül álló ok, és talán elfogadható mentség erre. Az említettek miatt a 2021-es évet nem az „álmok beteljesülésének” éveként jegyezzük fel a vállalat históriás könyvébe.

Jelentős alapanyag-áremelés várható

A szélsőséges időjárás és a megnövekedett egyéb költségek (rezsi, csomagolóanyag árak) miatt kijelenthető, hogy ilyen kaotikus időszakot utoljára 2010 körül éltünk át, és a vállalatot érintő komoly költség-emelkedés miatt világosan látszik, hogy jövőre csak jelentős alapanyag-áremelés mellett biztosítható a nyersanyag-ellátás. Egyelőre nem tudjuk, hogy az idei év kedvezőtlen tapasztalatai milyen mértékben vették el a gazdák kedvét a csemegekukorica termeléstől. Az viszont mindenképpen örömteli hír, hogy a világszerte tomboló vírus nem okozott jelentős problémát vállalatunknál, kulcsfontosságú folyamatokat nem akadályozott meg a fertőzési helyzet, így idáig nem okozott leállási kényszert a cégnél. Természetesen a dolgozóink körében is előfordult megbetegedés, az oltakozási hajlam nagyjából hasonló, mint országos szinten, de nem tervezzük a kötelező oltás bevezetését. A „21”-es számot általában szerencse számnak tekintik az emberek, de idén mégsem hozott szerencsét a vállalatunknak. Az idei év legnagyobb tanulsága, hogy sokszor úgy gondoljuk, hogy már minden szituációt megtapasztaltunk, de sajnos bebizonyosodott, hogy az élet mindig képes új forgatókönyvet írni, s nekünk felkészülten kell állnunk és hatékonyan reagálni minden váratlan helyzetre.

Új, impozáns látványt nyújtó raktár épült a cég telephelyén

Az idei esztendő legnagyobb kihívását a 2020 végén a nagyvállalati támogatási program keretén belül, a Pénzügyminisztériumba benyújtott, befejezés előtt álló projektünk megvalósítása jelenti. A 3,5 milliárd forintos fejlesztés folyamán – amihez a magyar állam 35 %-os támogatást biztosít – többek között sor került kapacitás-bővítésre, technológiai fejlesztésre, infrastruktúra fejlesztésre-bővítésre, valamint raktár kapacitás-bővítésre. A technológiai szerelések, átalakítások május végére befejeződtek, míg a 9000 négyzetméteres raktár – amelyben a kész és a félkész termékeink egyaránt elférnek – az ősz folyamán készült el. Jelenleg a projekt utolsó fázisánál tartunk, ugyanis a célegyenesben jár a használatbavételi engedélyhez szükséges eljárás, remélhetőleg hamarosan birtokba tudjuk venni a létesítményt. A projekt megvalósításától egyébként azt várjuk, hogy megszűnik a külső raktározási kényszerünk, ezáltal csökkenthetjük a logisztikával kapcsolatos kiadásainkat.

Hatékonyabb munkaszervezéssel a további sikeres működésért

A termékeink 98 %-a exportra kerül és annak ellenére, hogy Japánban, Izraelben és Törökországban egyaránt vannak vevőink, az áruink túlnyomó részét az Európai Unióban, azon belül pedig Németországban, Ausztriában, Olaszországban és a visegrádi országokban értékesítjük. Az elmúlt esztendőben elért sikereknek köszönhetően új partnerek jelentek meg a színen, és a sikeresen lezárult tárgyalásokat és szerződéskötéseket követően holland és skandináv partnereink részére idén már több kamionnal szállítottuk a zöldborsót és csemegekukoricát, de sajnos a termékkiesés nagymértékben érintette ezt a területet is. Újra megtanulhattuk, hogyha az „élet citromot ad, hogyan kell belőle limonádét készíteni”. Mindenképpen megyünk tovább előre, bízunk benne, hogy nem lesz ennél kedvezőtlenebb évünk és a szélsőséges időjárással szemben, a még hatékonyabb munkaszervezéssel kell felvennünk a harcot. A fennálló járványügyi szabályok miatt karácsonykor nem rendezünk közös céges ünnepséget, de egy jelképes csomaggal, amely némi pénzbeli juttatást is tartalmaz, szeretnénk megköszönni a dolgozóink idei áldozatkész munkáját.