Kezdőlap Zenei élet FINNEAS: Optimist

FINNEAS: Optimist

Nyolc Grammy-díj után készítette el első saját albumát FINNEAS: megjelent az Optimist.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy már debütáló lemezük megjelenése előtt világhírűek, és az egész zeneipar a lábaik előtt hever. Finneas O’Connell a tavalyi év óta sorra zsebeli be a díjakat: ő ugyanis Billie Eilish producere, társ-dalszerzője, és nem mellesleg bátyja is.

FINNEAS zenéjének alapja a szeretet. Az a szenvedélyes szeretet, ami maratoni stúdiózásokban csúcsosodik ki, amelyek során az összes hangszeren ő játszik, az összes éneksávot ő énekli fel, és ő saját maga producere és hangmérnöke is. Az a szerelembe átfordult szeretet, amelynek hatására megkéred valakinek a kezét. Az a feltétlen szeretet, amiben a gyerekek a legjobbak. Ezt a sokféle szeretetet pedig mind belesűrítette első albumába.

Sok másik zenésztársához hasonlóan, FINNEAS is a tavalyi karanténidőszakban írta meg és vette fel a dalokat, Los Angeles-i otthonában. „Ha producer és előadó is vagy egyben, sosem hagysz magadnak elég időt a munkára. Sajnos ilyenkor senki nem áll a hátam mögött és mondja, hogy most már igazán ideje lenne elkészülni azokkal a dalokkal” – mesél a munkálatokról.

Az Optimist-ről elöljáróban három dal jelent meg, az első az A Concert Six Months From Now („Egy koncert hat hónap múlva”) címet viseli. „2017-ben valóban vettem egy koncertjegyet az akkori barátnőmnek és magamnak: a The Fleet Foxest néztük volna meg hat hónappal később. Még eszembe is jutott, hogy lehet, hogy kicsit túl optimista vagyok, hiszen ki tudja, mi történik ennyi idő alatt – és végül persze nekem lett igazam. Az a sok negatívum és pesszimizmus, amit 2020 magával hozott, természetesen engem is megviselt, de mégis úgy döntöttem, megpróbálok pozitív maradni. Amikor valami mégsem jött össze, mindig arra gondoltam, hogy sokkal rosszabbul érezném magam, ha meg sem próbáltam volna” – mondja FINNEAS.

A másik dal, a The 90s pedig arról az időszakról szól, amikor még nem volt bárhol elérhető internet és okostelefonok – ide vágyik vissza O’Connell. „Mindig is nagyon érdekeltek az emberek sajátosságai: nagyon nehezemre esik, hogy ne vegyem észre és ne figyeljem őket. Igazából ebben vagyok a legjobb: a megfigyelésben” – mesél a lemezen szereplő tizenhárom dal történetéről, és ez igaz a harmadik előfutárra, a What They’ll Say About Us címet viselő, megrendítő balladára is.

Elárulja azt is, mit vár az Optimist-től: „Nagyon remélem, hogy lesz köztetek olyan, aki elindítja az albumot, és úgy érzi majd, hogy az tökéletes összhangban van az éppen aktuális állapotával. Én minden kedvenc zenémmel kapcsolatban hasonlóan érzek. És hogy hogy érzem magam éppen most? Minél többet tudok, annál kevesebb dolgot értek. Viszont nagyon szerencsésnek tartom magam… és próbálok optimistán a jövőbe tekinteni.”

Finneas O’Connell a 2020-as Grammy-díjátadón elnyerte az év producerének, és év hangmérnökének járó díjat, Billie Eilish-sal közösen pedig hazavihették az év albumáért, az év hangfelvételéért, és az év daláért járó szobrocskát. Utóbbi kettővel idén dupláztak is: a bad guy után az Everything I Wanted is győzött ezekben a kategóriákban, emellé pedig az új James bond-film főcímdala, a No Time To Die is Grammyt ért.